Goud en zilver report (Week 35)

De goudprijs zakte de afgelopen week van €1.013,89 naar €1.006,49 per troy ounce (-0,73%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €419,73 naar €420,37 wist te stijgen (+0,15%). Afgezien van wat opvallende koersbewegingen gedurende de dag (zie grafiek) gebeurde er eigenlijk niet zo veel met de prijs van beide edelmetalen.

goudprijs-6sept-2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-6sept-2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Volatiliteit op de beurs

Meer volatiliteit was er de afgelopen week op de beurs, waar dagen met winsten en verliezen oplopend tot meer dan twee procent elkaar opvolgden. Dit keer was niet de Chinese beurs de belangrijkste reden voor de grote koersschommelingen, maar tegenvallend macro-economisch nieuws uit Europa en de VS.

Donderdag wist ECB-president Draghi beleggers nog positief te stemmen, nadat hij kenbaar had gemaakt dat het stimuleringsprogramma versoepeld wordt. Daardoor zou de rente nog verder kunnen dalen, wat gunstig is voor aandelen. De AEX sloot donderdag met een winst van meer dan 3%.

Vrijdag sloeg de stemming weer volledig om door een banencijfer dat niet aan de verwachtingen voldeed. Echt slecht was het cijfer niet met 173.000 nieuwe banen, maar het was wel ver beneden de verwachting van 220.000 nieuwe banen in de maand augustus.

Ook kwamen er slechte cijfers over het aantal fabrieksorders in Duitsland, een van de sterkste economieën van Europa. Ook Duitse bedrijven beginnen de gevolgen van groeivertraging in China te merken en schroeven hun productie wat terug. De Britse FTSE sloot vrijdag 2,44% lager, terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC40 op vrijdag respectievelijk 2,7% en 2,8% lager sloten.

Renteverhoging VS blijft onzeker

Ondanks de daling van de aandelenkoersen over de afgelopen weken en de tekenen van wereldwijde groeivertraging blijft de Federal Reserve voornemens de rente te verhogen. Dat komt de centrale bank op steeds meer kritiek te staan, want in het verleden werd er in soortgelijke omstandigheden altijd besloten tot een renteverhoging… Zelfs het IMF is van mening dat de Federal Reserve nog tot tenminste 2016 moet wachten met een renteverhoging, zodat de economie nog wat kan aansterken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders