Goud en zilver report (Week 36)

De goudprijs bleef de afgelopen week vrijwel onveranderd, de koers ging in een week tijd namelijk van €979,30 naar €979,71 per troy ounce. Dat wil niet zeggen dat er geen beweging was op de markt, want halverwege de week stond de prijs van het gele metaal bijna 2% lager op ongeveer €960 per troy ounce.

Dinsdag ging de goudprijs in euro’s om onduidelijk reden bijna 2% onderuit, om vervolgens op donderdag na het rentebesluit van de ECB weer even hard omhoog te schieten tot boven de €980 per troy ounce. Vrijdag begonnen we met een lagere koers, maar uiteindelijk sloot de markt bijna op hetzelfde niveau als een week eerder.

De zilverprijs liet gedurende de week bijna hetzelfde koersverloop zien. Ook dit metaal ging dinsdag hard omlaag, om vervolgens op donderdag en vrijdag het verlies weer goed te maken. Netto bleef de zilverkoers zo goed als onveranderd, die ging in een week tijd van €476,66 naar €476,56.

Bepalend voor het koersverloop van de afgelopen week was de ECB. De centrale bank kondigde opnieuw een verlaging van de rente aan, een vrij onverwachte stap. Maar dat was niet waar de markten het meest van onder de indruk waren. Het was de aankondiging van een nieuw stimuleringsprogramma dat de markt in beweging bracht. Nog niet eerder ging de ECB over tot het grootschalig opkopen van hypotheekleningen, maar onder druk van de markt (of de politiek?) werd deze koerswijziging toch gemaakt.

Zwakkere euro door Draghi

Op de valutamarkt werd al enigszins rekening gehouden met ingrijpen van de ECB. Tijdens het Jackson Hole topoverleg voor centrale bankiers liet Draghi al ontvallen dat hij bereid was alle instrumenten in te zetten om deflatie te bestrijden. De laatste twee maanden zat de euro al in een dalende trend, maar die kreeg afgelopen donderdag nog een zetje naar beneden. En zo zakte de wisselkoers tussen de twee belangrijkste valuta in ongeveer acht weken tijd van $1,37 naar minder dan $1,30!

De zwakkere euro maakt het voor Europeanen niet goedkoper om goud te kopen, maar voor de Amerikanen wel. In dollars daalde de goudprijs van $1.287,30 naar $1.269,08 per troy ounce (-1,42%) en ging zilver van $19,47 naar $19,20 (-1.39%).

goudprijs-7sept2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-7sept2014

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

Ook fixing goudprijs op de schop

Deze week berichtte Reuters dat er een nieuwe fixing komt voor de goudprijs. In augustus werd er al een nieuwe elektronische fixing geïntroduceerd voor de zilverkoers, omdat er nog maar twee banken over waren gebleven om de prijs vast te stellen. Voor de fixing van de goudkoers worden op dit moment vier banken geraadpleegd, maar ook dat systeem gaat op de schop. In oktober wordt bekend hoe de nieuwe fixing voor goud eruit zal zien, om vervolgens nog voor het einde van dit jaar uitgerold te worden.

HSBC verwacht stabilisering goudprijs

Volgens analisten van HSBC zal de goudprijs dit jaar stabiliseren tussen de $1.150 en $1.350 per troy ounce. De gemiddelde goudprijs voor heel 2014 wordt door de bank geraamd op $1.292 per troy ounce. Dat is een stijging van 7,5% ten opzichte van de koers van begin dit jaar. Volgens de analisten van de bank zijn er een aantal positieve signalen voor goud, zoals het afnemende aanbod van sloopgoud, het niet verder toenemen van de productie van goudmijnen en de aanhoudende vraag naar goud door centrale banken. Negatief voor goud is het aansterken van de dollar en de mogelijkheid van een rentestijging in de VS op de middellange termijn.

Is september een goede maand om goud te kopen?

Op de nieuwspagina van Hollandgold lezen we dat september historisch gezien een goede maand is voor goud. Gemiddeld steeg de goudprijs in deze maand met meer dan 2,5%, veel meer dan in alle andere maanden van het jaar. Er is gekeken naar de prijsontwikkeling sinds 1970, dus meer dan dertig jaar aan data. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Toch is de grafiek, waar ook de maandelijkse prijsontwikkeling van de S&P 500 aandelen in opgenomen is, zeker de moeite waard.

rendement-goud-aandelen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo