De goudprijs steeg afgelopen week van €947,71 naar €960,64 per troy ounce, een winst van 1,36%. De zilverprijs stabiliseerde na het verlies van vorige week. In de afgelopen week steeg de prijs voor een kilo zilver van €446,90 naar €447,30, een verwaarloosbare winst van 0,09%.

De prijzen van beide edelmetalen staan de laatste maanden opnieuw onder druk, omdat beleggers alvast anticiperen op een toekomstige stijging van de rente in de Verenigde Staten. Dat effect zien we ook terug in de wisselkoers tussen de euro en de dollar, want die blijft maar dalen. Het vooruitzicht van meer economische stimulering in Europa en minder stimulering in de VS drukte de wisselkoers de afgelopen week van $1,2850 naar $1,2684 tegenover de euro, een daling van 1,29%.

wisselkoers-3maanden

Euro blijft verzwakken tegenover de dollar (Bron: Yahoo Finance)

Door de relatief sterke dollar blijven de prijzen van beide edelmetalen onder druk staan. De goudkoers steeg van $1.215,68 naar $1.218,28 (+0,21%), terwijl de zilverkoers van $17,83 naar $17,65 zakte (-1,01%). Het koersverloop van zilver is allesbehalve bemoedigend te noemen. De prijzen waarvoor het edelmetaal nu verhandeld worden zagen we voor het laatst in het voorjaar van 2010, ruim vier jaar geleden. In euro’s staat de zilverkoers ook op het laagste niveau in vier jaar.

goudprijs-28sept2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-28sept2014

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-5yr-grafiek

Zilverprijs naar laagste niveau in ruim vier jaar

Voorraden zilver-ETF’s naar record

De ontwikkeling van de zilverprijs is opmerkelijk, gezien het feit dat de voorraden van zilver-ETF’s eerder deze maand naar recordhoogte stegen. Volgens de laatste cijfers van Thomson Reuters zit inmiddels ruim 17.000 ton fysiek zilver in de verschillende ETF’s. Ondanks de prijsdaling blijven beleggers hun posities vasthouden of uitbreiden. Ook de verkopen van de grote munthuizen wijzen nog niet op een sterke terugval in de vraag naar fysieke zilveren munten of zilverbaren.

Banken verwachten daling goudprijs

De goudprijs zit al enige tijd in een neergaande fase, maar volgens verschillende banken kan de prijs van het gele metaal nog verder zakken. Goldman Sachs verwacht dat de koers eind dit jaar naar $1.050 per troy ounce zal gaan en volgens Société Générale kan de koers tussen nu en eind volgend jaar nog 5% naar beneden. Ook Citigroup en UBS verlaagden onlangs hun koersdoelen voor goud.

Goudmijnen in de knel door lage goudprijs

De relatief lage goudprijs zet sommige goudmijnen zwaar onder druk. Het opstarten van nieuwe projecten is lang niet altijd meer lucratief, waardoor er minder capaciteit overblijft om de operationele mijnen op middellange termijn te vervangen. Indien de prijs niet snel herstelt zullen sommige mijnen in de problemen komen, zo verklaarde Joseph Foster van vermogensbeheerder Van Eck Global tegenover Reuters. Het beleggingsfonds waar Foster werkt heeft grote posities in verschillende goudmijnen en is dus goed ingevoerd in de cijfers. Hij weet te vertellen dat een goudprijs van $1.200 absoluut de bodem is om de sector gezond te houden.

De goudmijnsector is zeer kwetsbaar voor een volgende prijsdaling van goud, omdat de productie bijna niet meer gehedged wordt. Vrijwel productie wordt rechtstreeks op de markt gebracht tegen de spotprijs, terwijl de sector eind jaren negentig nog langlopende contractengebruikte om zich in te dekken tegen verder dalende prijzen.

Goudmijnen kwetsbaar voor verdere prijsdaling goud (Afbeelding van Reuters)