Goud en zilver report (Week 43)

De goudprijs steeg afgelopen week van €961,83 naar €978,41 per troy ounce (+1,72%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €515,05 naar €525,15 wist te klimmen (+1,96%). Met de prijsstijging van afgelopen week staat de goudprijs weer op het hoogste niveau in vier weken tijd. In dollars gingen de prijzen van goud en zilver nog harder omhoog, omdat de dollar opnieuw verzwakte tegenover de euro. De goudprijs steeg van  $1.316,15 naar $1.350,58 per troy ounce (+2,62%), terwijl zilver van $21,92 naar $22,54 (+2,83%) steeg.

De belangstelling voor beide edelmetalen is de laatste weken weer wat toegenomen, omdat beleggers meer twijfels hebben over de kwaliteit van het economische herstel in de VS. Dinsdag werd het Amerikaanse banencijfer van september uitgebracht, een cijfer dat bijzonder teleurstelde. Er werden slechts 148.000 nieuwe banen toegevoegd aan de economie, veel minder dan de 180.000 waar men op rekende en ook minder dan het aantal dat nodig is om de groeiende populatie bij te houden. De werkloosheid bleef weliswaar gelijk op 7,2%, maar het aantal Amerikanen dat volgens de statistieken werkloos is en al lang niet meer actief op zoek is naar werk passeerde in september de 90 miljoen. Dat is heel erg veel, als je bedenkt dat de totale Amerikaanse populatie ongeveer 320 miljoen is. Bloeit er een zwarte economie op in de VS? Of staat het er echt zo beroerd voor aan de andere kant van de oceaan?

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard.com)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard.com)

Dollar opnieuw onderuit

Het slechte banencijfer deed de Amerikaanse dollar geen goed. De munt verloor deze week opnieuw en sloot de week op een koers van 1,3804. Dat is verlies van 1% in waarde ten opzichte van de wisselkoers van een week eerder, toen de EUR/USD op 1,3667 stond. De dollar index (vergelijking van de wereldreservemunt ten opzichte van een mandje van zes andere valuta) zakte afgelopen week naar iets meer dan 79. Daarmee staat de dollar op het zwakste niveau sinds februari. Het lot van de Amerikaanse dollar is op korte termijn overgeleverd aan de financiële markten, die de macro-economische data uit de Verenigde Staten zorgvuldig zullen wegen.

Terwijl de Europese schuldencrisis naar de achtergrond verdwijnt wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een Europese bankenunie met centraal toezicht. Ook heeft de ECB een nieuwe stresstest aangekondigd, waaruit moet blijken waar de zwakke punten in het Europese banksysteem zitten. Met deze inspanningen hoopt men het vertrouwen in de muntunie te versterken.

Geen tapering

De tapering is voorlopig van de baan en het is ook allerminst zeker of de Federal Reserve volgend jaar opnieuw een poging zal ondernemen om het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand af te bouwen. De toekomstige FED-voorzitter, Janet Yellen, heeft in het verleden al haar voorkeur laten blijken voor een ‘soepel’ monetair beleid. Liever de werkloosheid omlaag brengen dan de geldkraan dichtdraaien, zo zullen we het maar samenvatten. Als blijkt dat het opkopen van $85 miljard aan schuldpapier niet het gewenste effect heeft op de economie, dan zal Yellen misschien wel meer dan $85 miljard in de economie moeten pompen. Dat is in elk geval de verwachting van Marc Faber.

GLD blijft goud verliezen

Het grootste goud-ETF ter wereld, het GLD, wordt nog steeds gebruikt als een bovengrondse goudmijn. Alleen de afgelopen week werd er al 10,2 ton aan goud uit het fonds onttrokken. De teller staat op dit moment op 872 ton, terwijl er begin dit jaar nog 1.350 ton goud in dit ETF zat. En dan hebben we het nog niet eens over andere soortgelijke goud-ETF’s, die eveneens inteerden op hun goudvoorraden. Dit is een belangrijke ontwikkeling, want de grote vraag naar fysiek goud uit Azië wordt voor een gedeelte opgevuld met goud uit deze beleggingsinstrumenten. Dat zien we ook terug aan de enorme hoeveelheid goud die van het Verenigd Koninkrijk naar Zwitserland wordt overgebracht. In Londen bewaart onder andere het GLD ETF haar goudvoorraad. Vanuit Zwitserland wordt er ook steeds meer goud geëxporteerd, zo blijkt uit onderzoek van Koosjansen.

Er stroomt nog steeds goud uit het GLD

Er stroomt nog steeds goud uit het GLD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Goud en zilver report (Week 43)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo