Goud en zilver report (Week 52)

De goudprijs is de afgelopen week gestegen van €977,77 naar €982 per troy ounce, een minimale winst van slechts 0,43%. Ook de zilverprijs steeg licht, van €422,64 naar €424,52 per kilogram, omgerekend een stijging van 0,44%. Aan het begin van de week gingen de koersen van beide edelmetalen scherp omlaag, om op vrijdag weer sterk te stijgen. De goudprijs steeg vrijdag met ongeveer €20 per troy ounce, een winst van 2%. De prijs van een kilo zilver steeg die dag met iets meer dan €10, een winst van omgerekend bijna 2,5%.

goudprijs-28dec2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-28dec2014

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

2014: Goud in dollars onveranderd, zilver werd goedkoper

Netto kwamen de prijzen van goud en zilver de afgelopen week nauwelijks van hun plaats. Maar hoe ziet de balans voor het jaar 2014 eruit? In dollars bleef de goudkoers vrijwel onveranderd, wat erop duidt dat de twee elkaar in evenwicht hielden. In dollars daalde de zilverprijs met 16,8%, nadat er vorig jaar ook al bijna 36% van de prijs af was gegaan.

Kijken we naar de prijs in euro’s, dan zien we dat goud dit jaar een rendement van 12,4% geboekt heeft. Goud compenseerde de beleggers in de Eurozone dus voor het waardeverlies van de munt, maar ook niet meer dan dat. Door de zwakkere euro bleef de daling van de zilverprijs dit jaar beperkt tot 6,4%.

Vergelijken we het koersrendement op goud en zilver met het rendement op andere beleggingscategorieën als aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen, dan kunnen we ook niet bepaald enthousiast worden. Zoals gezegd wist goud haar waarde te behouden, terwijl zilver samen met tal van andere grondstoffen in de hoek geduwd werd waar de klappen vielen.

ytd-performance

Belegging in goud en zilver heeft dit jaar in financiële zin weinig opgeleverd (Bron: Finviz)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo