Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

De regering van India probeert haar bevolking aan te sporen goud in te leveren bij de bank. In ruil daarvoor kunnen banken een vergoeding bieden in de vorm van rente. Op deze manier komt er meer goud in omloop en hoeft er minder van geïmporteerd te worden, dat is althans de theorie. De overheid maakt het voor banken al aantrekkelijker goud in bewaring te nemen, door het edelmetaal gelijkwaardig te behandelen als spaargeld in het berekenen van de reserveverplichtingen.

“Zodra dit model de goedkeuring van zowel de bank als de klant geniet hebben we een uniek Indiaas systeem waarmee we van goud een dynamisch en universeel verhandelbaar bezit maken”, zo verklaarde Somasundaram van de Indiase afdeling van de World Gold Council.

De overheid probeert Indiase huishoudens ervan te overtuigen dat het een goed idee is om hun gouden sieraden, munten en baren in te leveren bij de bank. Dat is nog niet zo makkelijk, want het zit in de traditie van de Indiase bevolking om goud door te geven aan de volgende generatie en om het aan te houden als een soort appeltje voor de dorst. Indiërs hebben over het algemeen minder vertrouwen in banken en kiezen en kopen daarom liever wat goud dat ze vervolgens thuis bewaren.

Goud in bewaring

Onder het nieuwe plan van de Indiase regering kunnen Indiërs hun goud met een minimum van 30 gram inleveren bij de bank. Ze moeten het minimaal een jaar in bewaring geven, maar krijgen dan wel een compensatie in de vorm van rente. Het is niet bekend hoe hoog die rente is, maar het is al wel duidelijk dat die opbrengsten vrijgesteld worden van belastingen.

“Een lagere drempel voor dit spaarprogramma en de vrijstelling van belasting maken dit plan aantrekkelijk voor huishoudens”, zo verklaarde een handelaar uit Mumbai tegenover Reuters. De grootste uitdaging zal zijn om landelijk een netwerk op te zetten waar mensen het goud kunnen inleveren. Ook is het nog maar de vraag in hoeverre Indiërs bereid zijn het fysieke bezit van hun goud op te geven in ruil voor een rentevergoeding. Ook blijft onduidelijk hoe dit programma de import van goud op de lange termijn kan terugbrengen, aangezien het goud slechts uitgeleend is en later weer teruggegeven moet worden.

India zal volgens schattingen van de World Gold Council dit jaar 900 tot 1.000 ton van het gele metaal importeren. In maart importeerde India 125 ton goud en in april lag het volume op 85 ton. Sinds 1999 heeft India nog maar 15 ton goud weten op te halen bij de bevolking, zo meldt Bloomberg. Dat gebeurde via een spaarprogramma waarvoor Indiërs minimaal 500 gram goud moeten inleggen en waarover ze maar 0,75 tot 1 procent rente ontvangen. Het nieuwe spaarprogramma moet een grotere doelgroep verleiden goud aan te bieden.

Bent u ook zo gehecht aan uw goud, maar vind u het een prettig gevoel om het veilig in opslag te bewaren? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor opslag van edelmetalen bij Goudstandaard.

india-considers-radical-plan-to-buy-gold-from-ordinary-citizens

India wil bevolking aansporen goud in te leveren