Het is kenmerkend voor goud en zilver om zulke plotselingen bewegingen te laten zien. Dat komt vooamelijk omdat de markt van het edelmetaal zeer klein is vergeleken met die van obligaties en aandelen, zodat een grote uitslag vrij snel gemaakt is. Het blijft moeilijk om er precies de vinger op te leggen, maar het ligt voor de hand dat de stijging van vandaag gerelateerd is aan nieuwe zorgen rondom de Eurocrisis. In de loop van de middag werd immers duidelijk dat het allesbepalende overleg van morgen, waar financiële markten vol spanning naar uit hebben gekeken, is afgelast. Wel zullen de leiders van de 17 Eurolanden woensdagavond bijeen komen, maar de voorgenomen vergadering van de 27 EU-landen gaat dus niet door. Het zal mogelijk nog iets langer gaan duren voordat de beleidsmakers ons op de hoogte brengen van het allesomvattende reddingsplan voor de Euro.

Tegelijkertijd komt er ook slecht nieuws uit Italie, want het land verkeert in een acute crisis. De centrumrechtse regering van Berlusconi kan het namelijk niet eens worden over de drastische bezuinigingen die het land onder druk van Europa en van de ECB moet doorvoeren. Italië kent een ongekend hoge staatsschuld van 119% van het BBP, dat als het zwaard van Damocles boven het land hangt. Zodra de politieke stabiliteit wegvalt zullen financiële markten een veel hogere vergoeding eisen voor de financiering van de staatsschuld, waardoor Italië in een negatieve spiraal kan belanden die erg lijkt op die van Griekenland. De rente op 10-jaars Italiaans staatspapier hangt inmiddels al rond de 6%, bijna het niveau waarop de ECB begin deze zomer moest ingrijpen met steunaankopen. Men is er nog niet van overtuigd dat Berlusconi in staat is de benodigde hervormingen door te voeren, getuige zijn laconieke reactie op het eerdere verzoek van de ECB om iets aan de situatie te doen.

Volgens Umberto Bossi, leider van de eurosceptische coalitiepartner Northe League in Italië, loopt de Italiaanse regering momenteel een acuut en groot risico: ''De situatie is op dit moment moeilijk en mogelijk heel gevaarlijk.'' In 1994 brak Northe League als coalitiepartner als eens een regering op, een paar maand nadat deze was aangetreden. Ook de Italiaanse economie verkeert in moelijkheden, gezien de snelheid waarmee de Occupy beweging in Rome omsloeg in rellen en veielingen.

Van de Financial Times:

Talks on Tuesday moing between Mr Berlusconi and his Northe League coalition partners failed to resolve the deadlock – centred on proposed pension reforms – after negotiations into Monday night made little progress.

“The govement is at risk,” Umberto Bossi, leader of the fiercely eurosceptic and federalist Northe League, told reporters in Rome. “The situation is difficult, very dangerous. This is a dramatic moment,” he was quoted as saying.
Commentators said the crisis was the most serious facing Mr Berlusconi since his election victory in 2008, recalling memories of 1994 when the Northe League brought down his first govement after just a few months.

The prime minister’s People of Liberty party has proposed that the pension age be raised to 67 years from 65 in line with increasing life expectancy, and that the system of length-of-service pensions also be modified. The Northe League is opposed and La Padania, its party newspaper, on Tuesday attacked what it called “euro-tyranny”.

Altero Matteoli, a PDL minister, said a collapse of the govement was a “hypothesis”. He also noted that talks were continuing and that a compromise with the Northe League was still possible.

Deze cocktail van problemen werpt meer en meer barrières op voor de Europese beleidsmakers, maar de aandelenmarkten lijken zich er vooralsnog maar weinig van aan te trekken. De AEX index klom in aanloop naar het topoverleg van afgelopen weekend al met vele procenten, terwijl de problemen zich maar blijven opstapelen. Vandaag ging de index, mede als gevolg van dit nieuws, met ongeveer een procent naar beneden.

Goudprijs stijgt tot boven de $1700

Zilver staat ruim 5% in de plus