Goud-ETF’s zeer populair onder beleggers

Volgens gegevens van ETF Securities werd in het eerste halfjaar van 2016 de instroom van vermogen gedomineerd door de vraag naar goud en zogeheten Short/Leveraged Exchange Traded Funds (ETF’s). De vraag naar deze beleggingsproducten verdubbelde zelfs na de uitslag van het Britse EU-referendum.

De instroom voor goud-ETF’s van ETF Securities bedroeg in de eerste helft van dit jaar $2,3 miljard, waarvan ruim $700 miljoen na de ‘Brexit’ instroomde, omdat beleggers een sterke voorkeur hadden voor safe haven assets. De vraag naar Short/Leveraged ETF’s kwam voort uit het negatieve sentiment onder beleggers en de bereidheid om in te spelen op de heersende marktvolatiliteit.

James Butterfill, hoofd van de afdeling ‘Research & Investment Strategy’ van ETF Securities, legt uit waarom juist edelmetalen nu populair zijn bij beleggers:

“Veruit de grootste instroom in ETF’s van ETF Securities sinds het begin van 2016 was in goud-ETF’s, met een totale instroom van $2,3 miljard in het eerste halfjaar van 2016. Deze stijging weerspiegelt de massale trek van beleggers naar veilige havens die werd veroorzaakt door Brexit, de onzekerheid ten aanzien van het monetaire beleid van de ECB en de Fed en zorgen over de presidentsverkiezingen in de VS. Naarmate speculatieve posities in goud recordhoogtes bereikten, zijn sommige beleggers naar zilver, als een alternatief voor goud, gaan omkijken. De instroom in zilver-ETF’s, die in vergelijking met goud-ETF’s aantrekkelijker gewaardeerd zijn, bedroeg $166 miljoen.”

Goud-ETF’s zijn dit jaar met afstand het meest populaire beleggingsproduct van ETF Securities

Na de Brexit vluchtte er ruim $700 miljoen richting edelmetaal ETF’s

Wat is een goud ETF?

Een exchange traded fund (ETF) is een beleggingsproduct dat als een aandeel op de beurs verhandeld kan worden. Tegenover deze aandelen staat onderpand, in het geval van een goud-ETF is dat een stapel goudstaven in de kluis (of een claim op goudstaven in een kluis?). Beleggers kopen ETF’s omdat die makkelijker te verhandelen zijn dan fysieke goudbaren. Het nadeel is dat je met een goud-ETF geen fysiek goud in bezit hebt, maar slechts een papieren afgeleide van het edelmetaal.

goldprice-afbeelding

Beleggers vluchten in edelmetalen als veilige haven

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders