Goud onder de straten van Londen

Onder de straten van Londen ligt voor omgerekend €200 miljard aan goud opgeslagen, verspreid over een netwerk van acht verschillende goudkluizen met een totale oppervlakte van meer dan 28.000 vierkante meter. Verspreid over een groot aantal blauwe metalen stellingkasten liggen in totaal 500.000 zogeheten Londen Good Delivery goudbaren met een gewicht van 12,5 kilogram opgestapeld, goud dat bewaard wordt voor centrale banken, bullion banks en internationale instanties als het IMF, de BIS en de ECB.

Deze goudbaren hebben tegen de actuele goudprijs een waarde van €440.000, de prijs van een middenklasse woning. De goudstaven zijn afkomstig van smelterijen uit verschillende landen en liggen vaak al decennia lang op dezelfde plaats in de kluizen van de Bank of England. Verschillende partijen bewaren hun goud in Londen, omdat het daar gemakkelijk te verhandelen is. Er zijn in totaal 72 partijen waarvoor de Bank of England het edelmetaal bewaart.

Goudkluis van de Bank of England

Ruim 5.000 ton goud

In totaal ligt er 6.256 ton aan edelmetaal in Londen opgeslagen, waarvan 5.134 ton in de kluizen van de Bank of England. Die kluizen werden gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kluisruimte gebruikt als kantine en als schuilkelder, omdat een groot deel van het goud om veiligheidsreden naar Canada en de Verenigde Staten was overgebracht. Na 1945 werden de kluizen weer gebruikt voor de opslag van het gele metaal.

bank-gold-vaults

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de goudkluis van de Bank of England als kantine gebruikt (Bron: Bank of England)

Zoals gezegd liggen de meeste goudbaren al decennia op dezelfde plaats, maar er wordt ook regelmatig fysiek goud aangeleverd en uitgeleverd. Het edelmetaal wordt per schip of per vliegtuig aangeleverd en is afkomstig van smelterijen van over de hele wereld, zoals PAMP Suisse in Zwitserland en de Rand Refinery in Zuid-Afrika. Het transport van goud vindt lang niet altijd plaats via zwaar beveiligde transporten, zo vertelt Ruth Crowell van de Londen Bullion Market Association (LBMA) aan de BBC:

“Goud komt ook binnen met reguliere passagiersvluchten. In de laadruimte van deze vliegtuigen tref je vaak goud, verse bloemen of dode lichamen aan.”

goldbars-bbc

Goudbaren komen van over de hele wereld naar Londen (Foto via de BBC)

Zachte klei van Londen

De kluizen van de Bank of England bestrijkt een enorm oppervlak van in totaal bijna zes voetbalvelden. Omdat Londen op zachte kleigrond gebouwd is en omdat goud een zeer grote massa heeft is het niet mogelijk de goudstaven heel hoog op te stapelen. Om verzakking van de grond te voorkomen ligt het edelmetaal daarom verspreid over een groter oppervlak en wordt het slechts met vier lagen boven elkaar opgestapeld. Voor de Federal Reserve is de opslag van goud veel gemakkelijker, omdat de kluis van de New York Fed gebouwd is op de rots van Manhattan. Daar kan het goud gemakkelijk tot aan het plafond opgestapeld worden.

gold-wall-nyfed

In New York wordt het goud tot het plafond opgestapeld (Foto via Bloomberg)

11 miljard troy ounce goud

Veel goudtransacties in Londen vinden rechtstreeks plaats tussen twee partijen (over the counter). Daarom zijn er maar weinig gegevens bekend over de omvang van deze transacties. In 2011 publiceerde de LBMA resultaten van een onderzoek, waar veel marktpartijen aan deelnamen. Daaruit kwam naar voren dat er in het eerste kwartaal van 2011 bijna 11 miljard troy ounce goud verhandeld werd met een totale waarde van $15,1 biljoen.

Bank-of-England-vaulted-gold-AU-03

De Bank of England bewaart goud voor veel verschillende partijen (Bron: Goldchartsrus)

gs-logo-breed

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders