Goud weet te ontsnappen aan het bijzonder negatieve sentiment in de grondstoffenmarkt, zo merkt Bloomberg op. Terwijl een mandje van grondstoffen sinds het begin van dit jaar een paar procent goedkoper werden en de prijzen voor olie en gas zelfs met 14% daalden, wist de goudprijs met meer dan 5% te stijgen. Door de onrust op de aandelenmarkt staat het edelmetaal opnieuw in de belangstelling bij spaarders en beleggers. Eind vorig jaar zakte de goudprijs in dollars nog naar het laagste niveau in vijf jaar, toen de Amerikaanse centrale bank haar eerste renteverhoging in bijna tien jaar tijd wist te realiseren. Daarna nam de onzekerheid over de Chinese economie toe en begon de prijs van goud weer te stijgen.

De Bloomberg Commodity Index, een mandje van 22 verschillende grondstoffen, bereikte eerder deze maand nog het laagste niveau in 25 jaar tijd. Het grote verschil in de prijsontwikkeling van goud en grondstoffen bewijst dat goud niet zomaar een grondstof is. Bij een verslechtering van de wereldeconomie daalt de vraag naar grondstoffen, terwijl de vraag naar het gele metaal juist toeneemt. Daarom wordt goud gezien als een nuttige toevoeging aan een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Lees ook:

precious-metals-commodities-2016

Goudprijs stijgt, grondstoffen dalen (Grafiek van Bloomberg)

TIP: Goudstandaard heeft in samenwerking met Slimbeleggen een handige goudgids samengesteld. In deze goudgids heeft Goudstandaard doorgerekend wat de optimale weging is voor goud binnen uw beleggingsmix. Meer weten? Klik hier om het rapport te downloaden!