Gouden Apple Watch gaat $10.000 kosten

og_apple_watch_editionApple lanceerde gisteren de ‘Apple Watch‘, een nieuwe accessoire voor de iPhone die vooral het hogere segment moet aanspreken. Goedkoop is deze gadget niet met een prijs van £299 voor het basismodel met een 38 mm scherm en £399 met een iets groter 42 mm scherm. Bijzonder is dat er ook een gouden Apple Watch verschijnt, speciaal voor de superrijken die niet op duizend euro meer of minder kijken. Zo heeft de gouden Apple Watch van 38 mm een adviesprijs van $10.000 en de 42 mm uitvoering een prijs van $12.000. De gouden horloges van Apple zijn leverbaar met 18-karaat goud en met rosé goud, waarbij de klant ook nog eens kan kiezen tussen acht verschillende bandjes. De duurste uitvoering, die naast een gouden behuizing ook een gouden sluiting heeft, moet voor $17.000 in de schappen komen te liggen. Daarmee is het met afstand de duurste gadget van Apple.

Hoeveel goud zit er in de Apple Watch?

De hoge adviesprijs van de gouden horloges suggereren dat Apple er veel goud voor gebruikt heeft, maar dat is niet het geval. Apple heeft speciaal voor deze gadget een eigen interpretatie gegeven aan 18 karaat goud. Normaal gesproken is het een legering van goud met bijvoorbeeld zilver of koper, maar Apple heeft het net weer iets anders gedaan. Eind vorig jaar vroeg Apple patent aan voor een innovatieve composietverbinding, waarin 18-karaats goud met keramische deeltjes met elkaar vermengd zijn. Dit levert een materiaal op dat volgens Apple veel krasbestendiger is dan ‘normaal’ 18-karaat goud, maar dat tegelijkertijd een veel lagere dichtheid heeft. In het patent staat de volgende uitleg:

“A metal matrix composite using as one of the components a precious metal is described. In one embodiment, the precious metal takes the form of gold and the metal matrix composite has a gold mass fraction in accordance with 18 k. The metal matrix composite can be formed by blending a precious metal (e.g., gold) powder and a ceramic powder, forming a mixture that is then compressed within a die having a near net shape of the metal matrix composite. The compressed mixture in the die is then heated to sinter the precious metal and ceramic powder. Other techniques for forming the precious metal matrix composite using HIP, and a diamond powder are also disclosed.”

Door de unieke productietechniek kan Apple haar horloge verkopen als 18-karaat, terwijl het in feite veel minder goud is door de composietverbinding van goud met keramisch materiaal. De gouden Apple Watch bevat door de lagere dichtheid van het gekozen materiaal slechts 28% van het goudgehalte van een ‘normaal’ 18-karaats horloge van dezelfde afmetingen. Dat is prettig voor Apple, rose-gold-Apple-Watch-Editionmaar minder goed nieuws voor de koper. Die krijgt maar weinig goud voor zijn of haar geld. We weten niet precies hoeveel gram goud er in de Apple Watch verwerkt is, maar er gaan geruchten dat de goudwaarde van de meest luxe uitvoering met gouden sluiting ongeveer $2.000 is. Voor de versie zonder gouden sluiting is dat een stuk minder.

Luxe gadget

De prijs van $10.000 voor een gouden horloge lijkt exorbitant, maar Apple weet dat ze dat zonder problemen kan vragen. Er zijn waarschijnlijk meer dan genoeg rijken die een gadget als deze graag om hun pols dragen. De Apple Watch kan gebruikt worden om tekstberichten en email te bekijken, muziek te bedienen en om mensen te bellen. Meer geavanceerde functies zijn de weergave van een plattegrond met routebeschrijving en navigatie en de ingebouwde functionaliteit om de telefoon als sporthorloge te gebruiken. Daarbij komt de ingebouwde hartslagmeter goed van pas. Met de ingebouwde microfoon kan het horloge ook gebruikt worden om mensen te bellen en commando’s in te spreken.

Het is de vraag hoe duurzaam het horloge is in vergelijking met de luxe horloges van merken als Cartier en Rolex. De technologie in het horloge van Apple zal na een aantal jaar al verouderd zijn en ook zal de accu na verloop van tijd sneller leeg raken dan de batterij in een conventioneel horloge. De Apple Watch moet na 18 uur gebruik alweer opgeladen worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders