Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

In India ligt de goudprijs per troy ounce op dit moment $8 tot $15 beneden de internationale goudprijs in Londen, zo meldt Reuters. De korting op goud is het gevolg van een relatief zwakke vraag in combinatie met ruime voorraden bij goudhandelaren.

De korting ten opzichte van de goudprijs in Londen is de afgelopen weken sterk toegenomen, want halverwege juni was er nog sprake van een verwaarloosbare discount van ongeveer $1 per troy ounce. De vraag naar goud in India is in de zomer traditioneel wat minder groot dan in de rest van het jaar, omdat het trouwseizoen voorbij is en er momenteel geen festivals zijn. Dit zijn gelegenheden waarop Indiërs graag goud kopen.


Ook is de vraag naar goud op het Indiase platteland wat lager dan normaal, omdat Indiase boeren vanwege de moessonperiode veel investeringen moeten doen en weinig geld overhouden om goud te kopen. Twee derde van de Indiase vraag naar goud concentreert zich in de landelijke gebieden, waar de toegang tot banken beperkt is en boeren hun spaargeld aanhouden in de vorm van goud.

“De zwakke vraag zal nog een maand aanhouden. Vanaf augustus zullen juweliers weer meer voorraad inslaan voor het festivalseizoen dat aan het einde van het jaar plaatsvindt”, zo verklaarde Bachhraj Bamalwa van de All India Gems and Jewellery Trade Federation tegenover Reuters.

Model displays gold jewellery in HyderabadDiscount

Begin dit jaar importeerde India veel goud, maar omdat de binnenlandse vraag lager uitviel zijn er voorraden ontstaan. Daardoor sloeg de premie op goud in India in de maand juni om in een discount. In andere Aziatische goudmarkten is nog geen sprake van een discount, maar wel van lagere premies. In Singapore ligt de premie op $0,80 tot $1,20 per troy ounce, terwijl ze in Hong Kong tussen de $0,60 en $1 schommelen. Op de Shanghai Gold Exchange is de premie niet veel hoger, namelijk $2 per troy ounce.

“Er is een klein voorraadoverschot vanwege de hogere importvolumes in de afgelopen maanden. De voorraadniveaus zullen de komende weken dalen omdat banken en andere importeurs hun aankopen van goud in het buitenland hebben teruggeschroefd”, zo merkte een goudhandelaar in Mumbai op.

Door de relatief lage volatiliteit van de goudprijs gedurende de laatste maanden blijven veel kopers weg van de goudmarkt. In Europa is de vraag naar fysiek goud sterk toegenomen vanwege de zorgen om Griekenland, maar op de Aziatische goudmarkt speelt dit nauwelijks een rol van betekenis.

“Het is al een bijzonder lange periode zeer rustig in de fysieke goudmarkt, in sommige gebieden zijn er meer verkopers dan kopers”, zo liet een goudhandelaar uit Singapore weten aan persbureau Reuters.