Goudprijs in India stijgt door zwakke roepie

De goudprijs in India is de afgelopen twee maanden meer dan 27% gestegen. Op de Indiase grondstoffenbeurs werd goud vandaag verhandeld voor bijna 33.000 roepie per 10 gram, de hoogste prijs sinds november vorig jaar. De goudprijs stijgt in India nog harder, omdat hun valuta veel zwakker is geworden ten opzichte van de dollar. De wisselkoers staat momenteel dicht bij de 66 roepie per dollar, een waardedaling van meer dan 22% ten opzichte van vier maanden geleden. Vergeleken met met voorjaar van 2008 is de Indiase roepie al met 50% verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Het grootste probleem in India is het tekort op de handelsbalans. Het land importeert veel goud, een kostbaar product dat maar weinig productiviteit oplevert voor de binnenlandse economie en dat naderhand vrijwel niet geëxporteerd wordt. Ook voelt de lokale bevolking de gevolgen van een hogere olieprijs, waardoor de brandstofrekening oploopt. De Indiase economie blijkt het veel slechter te doen dan andere opkomende markten. De groei van de industriële productie en de hoeveelheid private investeringen lopen al enige tijd terug, terwijl de prijsinflatie in de dubbele cijfers loopt.

Stijgende goudprijs remt de vraag?

Volgens Reuters kan de stijgende goudprijs de vraag naar goud in India afremmen. Terwijl Westerse beleggers juist goud kopen als de prijs stijgt wachten consumenten in landen als India en China juist op een lagere prijs, voordat ze goud kopen. Dat zagen we in april, toen de prijsdaling zorgde voor drukte bij Aziatische goudwinkels en juweliers en een exodus uit goud-ETF’s als het GLD. Het is de vraag hoe de Indiase markt reageert op de sterke prijsstijging. Door de importquota is er een schaarste aan fysiek goud ontstaan, waardoor men misschien toch bereid is meer te betalen voor het goud dat nog in de etalage ligt.

Goudprijs India stijgt extra hard door zwakke roepieGoudprijs in Indiase roepie naar hoogste niveau sinds november vorig jaar!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Goudprijs in India stijgt door zwakke roepie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.