De goudprijs is vanmiddag gedaald door een beter dan verwacht banencijfer uit de Verenigde Staten. In dollars zakte de goudprijs naar $1.085 en de zilverprijs naar $14,77 per troy ounce. In euro’s was de daling vrijwel nihil, omdat de dollar sterker werd ten opzichte van de euro. De wisselkoers tussen de euro en de dollar staat op het moment van schrijven op slechts $1,071.

us-flag-building-teaser In de maand oktober kwamen er 271.000 nieuwe banen bij, veel meer dan de 184.000 waar analisten op gerekend hadden. Sinds december vorig jaar kwamen er in één maand niet zoveel banen bij in de Amerikaanse economie. De officiële werkloosheid daalde van 5,1 naar 5 procent, het laagste niveau sinds april 2008. Het gemiddelde uurloon ging in oktober met 0,4% omhoog en ook dat was meer dan waar analisten van tevoren op gerekend hadden.

Dienstverlening

De meeste nieuwe banen werden gecreëerd in de zakelijke dienstverlening (+78.000), in de gezondheidszorg (+45.000), de handel (+44.000) en in de horeca en voedingsindustrie (+42.000). Maar ook in de bouw was meer werkgelegenheid in oktober, daar kwamen 31.000 banen bij. In de zware industrie, de transportsector en in de mijnbouw bleef het aantal banen ongeveer gelijk. Een opvallend details is dat het aantal Amerikanen met meer dan één baan in oktober met 109.000 personen is toegenomen.

Participatiegraad

Een grote kanttekening bij dit banencijfer is de participatiegraad, want die zakte naar het laagste niveau in 38 jaar tijd. Slechts 62,4% van de Amerikaanse beroepsbevolking werkt of is actief op zoek naar een baan. De rest zoekt niet meer actief naar een baan, is werkloos of verricht zwart werk. Deze groep valt na een tijdje weg uit de statistieken, omdat ze door het Amerikaanse bureau voor de statistiek niet meer als werkzoekend aangemerkt worden. Op dit moment behoren 94,61 miljoen Amerikanen tot deze groep ‘Not in Labor Force‘.

Participatiegraad Amerikaanse arbeidsmarkt