De goudprijs steeg gisteren met 1,85% tot €998 per troy ounce, het hoogste niveau sinds september vorig jaar. De zilverkoers steeg met 4% naar meer dan €440 per kilo, het hoogste niveau in bijna twee maanden. Beleggers wereldwijd maken zich opnieuw zorgen over de economische vooruitzichten en deden aandelen in de verkoop. De Shanghai Composite index maakte een pas op de plaats na een spectaculaire rally van 20% in zes weken, terwijl de Griekse aandelenmarkt gisteren de grootste koersdaling in jaren meemaakte. De beurs in Athene zakte van 1035 naar 903 punten, een verlies van 12,75%. In Duitsland zakten de aandelen met ruim 2,2% en in Amsterdam verloor de AEX ongeveer 2% van haar waarde.

Volgens Bloomberg verdampte er gisteren wereldwijd meer dan $100 miljard aan waarde op de aandelenmarkten. Beleggers vluchten richting een veilige haven en daar lijkt vooral goud van te profiteren. In dollars steeg de goudkoers naar het hoogste niveau in zes weken, maar in euro’s steeg de koers naar het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. In de slipstream van goud doet zilver het nog beter, de prijs van dit metaal wist sinds het dieptepunt van €380 per kilo van begin vorige week met ruim 14% te stijgen.

Zorgen over wereldeconomie stuwen goudprijs omhoog

Maandag publiceerde de Bank of International Settlements (BIS) een rapport waarin ze waarschuwde voor de gevaren van een sterke dollar. Veel bedrijven in opkomende markten hebben de afgelopen jaren goedkope dollarleningen afgesloten. Nu de dollar in waarde stijgt tegenover vrijwel alle andere valuta wordt de effectieve schuldenlast voor het bedrijfsleven in opkomende landen steeds zwaarder. Dit kan het herstel van de wereldeconomie bedreigen. Een andere stimulans voor goud is de monetaire stimulering door de Bank of Japan en de plannen van de ECB om datzelfde te gaan doen.

goudprijs-record-10dec2014

Goudprijs naar hoogste niveau sinds oktober 2013

zilverprijs-10dec2014

Zilverprijs steeg de afgelopen twee weken met ruim 14%