De goudprijs is vandaag gestegen naar het hoogste niveau in acht maanden tijd. Op het moment van schrijven staat de prijs 2,4% in de plus op €1.064 per troy ounce en €34.226 per kilogram. In dollars staat de goudprijs 2,1% hoger op $1.181 per troy ounce en $38.002 per kilo. Ook de zilverprijs gaat omhoog, een kilo kost op dit moment bijna €434, een stijging van 1,8%.

goldbarsWaarom de prijs stijgt hebben we nog niet kunnen achterhalen. Mogelijk heeft het vastlopen van de onderhandelingen tussen de Griekse overheid en haar schuldeisers een positief effect gehad op de prijs van het edelmetaal.

De aandelenmarkten staan vandaag in elk geval weer diep in het rood. De Griekse beurs staat op het moment van schrijven 7% lager en ook in de rest van Europa daalden de koersen. De Xetra DAX in Duitsland noteert op het moment van schrijven een verlies van meer dan 3,2%, terwijl de AEX index 2,8% lager staat. De onzekerheid op de financiële markten breidt zich ook uit naar de bankensector. Een verzekering tegen een default van Deutsche Bank werd in de afgelopen 18 dagen twee keer zo duur, terwijl Griekse banken op de beurs een kwart van hun waarde verloren.

Afgelopen vrijdag steeg de goudprijs op een relatief zwak banencijfer uit de Verenigde Staten. Er kwamen in de maand januari 151.000 nieuwe banen bij, terwijl er in december nog 262.000 nieuwe banen bij kwamen.

goudprijs-8feb2016

Goudprijs stijgt naar hoogste niveau in acht maanden (Grafiek van Goudstandaard)