De goudprijs heeft deze week eindelijk de negatieve trendlijn vanaf 2013 weten te doorbreken. In dollars steeg de prijs met 3,36% naar $1.234,79 per troy ounce, het hoogste niveau in een jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van het gele metaal in dollars met 12,7% gestegen, waarmee de daling van vorig jaar volledig is weggewerkt. Ook de zilverprijs zit in een opwaartse trend. Het grijze edelmetaal steeg met 1,5% naar €442,42 per kilogram, het hoogste niveau sinds november 2015.  Beleggers kopen goud omdat ze zich meer zorgen maken over de degelijkheid van de bankensector en de groei van de wereldeconomie.

Ook in Nederland trekt de goudmarkt aan, want er zijn meer mensen die bijvoorbeeld goud kopen bij Hollandgold. Deze goudhandelaar uit Noord-Holland zag de vraag naar zowel goud als zilver deze week sterk toenemen. Door de sterk gestegen prijzen willen meer mensen goud kopen, maar er zijn ook meer mensen die de prijsstijging aangrijpen als een kans om te verkopen. BGP Edelmetaal, dat sloopgoud afneemt bij juweliers, zag de volumes de afgelopen weken ook al sterk toenemen.

gold-trendline-break

Goudprijs breekt uit negatieve trend en stijgt naar hoogste niveau in een jaar (h/t @EdVanDerWalt)

Tip: Maakt u zich zorgen over uw vermogen? Overweeg dan eens wat spreiding aan te brengen met fysiek goud. Door de geschiedenis heen heeft dit edelmetaal haar waarde weten te behouden, in tegenstelling tot veel valuta. Het is niet voor niets dat zelfs centrale banken nog steeds aanzienlijke goudreserves aanhouden. Wilt u goud kopen, Goudstandaard is een betrouwbare aanbieder van fysiek edelmetaal met mogelijkheden tot opslag dankzij AFM vergunning.