De goudprijs bereikte deze week het laagste niveau in meer dan drie maanden, omdat een aantal geopolitieke en politieke onzekerheden tijdelijk naar de achtergrond verdwenen. Eerder dit jaar steeg de goudprijs nog vanwege de dreiging van een raketlancering in Noord-Korea en een mogelijke escalatie in Syrië als gevolg van de Amerikaanse raketaanval. Maar beide geopolitieke dreigingen bleven uit, waardoor beleggers de veilige haven van goud achter zich lieten in ruil voor meer speculatieve beleggingen zoals aandelen.

De goudprijs ging de afgelopen weken verder omlaag, nadat duidelijk werd dat niet Marine Le Pen maar de conservatie Emmanuel Macron de verkiezingen in Frankrijk zou gaan winnen. Daarmee verdween de onzekerheid over een mogelijk vertrek van Frankrijk uit de Eurozone, een zorg die met name obligatiebeleggers en valutahandelaren bezig hield. Daardoor werd de euro meer waard ten opzichte van de dollar. De wisselkoers tikte op maandag zelfs even de $1,10 aan, het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november vorig jaar.

goudprijs-daling-12mei

Goudprijs naar laagste niveau in twee maanden

Goudprijs daalt 7,6% in vier weken

Door deze samenloop van omstandigheden is de goudprijs in euro’s in korte tijd flink gedaald. Leverde een kilo goud vier weken geleden nog meer dan €39.000 op, op het moment van schrijven betaal je voor hetzelfde gewicht een prijs van iets meer dan €36.000. Dat is dus een daling van 7,6% in minder dan een maand tijd.

Analist Joni Teves van het Zwitserse UBS verwacht dat de goudprijs op korte termijn nog wat verder onder druk kan komen te staan, maar dat er onder het niveau van $1.200 per troy ounce veel koopjesjagers zullen instappen. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1.223 per troy ounce. Toch zijn beleggers ook nog voorzichtig, omdat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente waarschijnlijk verder zal verhogen.

Renteverhoging Fed?

In theorie is een stijging van de rente negatief voor goud, maar de laatste twee renteverhogingen van de Federal Reserve bleken juist het startschot te geven voor een snelle stijging van de goudkoers. In de eerste twee maanden na de renteverhoging van eind 2016 ging de goudprijs met bijna 10% omhoog, terwijl het gele metaal in de twee maanden na de renteverhoging van december 2015 zelfs meer dan 15% in prijs omhoog schoot.

goldbars-pixabay2

Goud is weer wat goedkoper geworden