De goudprijs zakte deze week naar het laagste niveau sinds 2010, nadat de Amerikaanse centrale bank bekendmaakte te stoppen met haar stimuleringsprogramma. Hoewel dit niet echt als een verrassing kwam gaf het beleggers vertrouwen dat de centrale bank de situatie goed onder controle heeft. Het uitblijven van een hoge inflatie en de sterke dollar maakt goud minder aantrekkelijk, met als resultaat dat de prijs al enige tijd onder druk staat. Het feit dat de Amerikaanse economie inmiddels weer met 3,5% op jaarbasis groeit drukt verder op de goudkoers.

Op het moment van schrijven staat de goudkoers op $1.172 per troy ounce, dat is onder het steunniveau dat de afgelopen twee jaar al drie keer getest werd. Voor technisch analisten is dit een zeer negatief signaal. Als de prijs van het edelmetaal niet snel boven het steunniveau van ongeveer $1.180 weet te komen kan de prijs nog veel verder dalen.

In euro’s staat de goudprijs momenteel op €933 per troy ounce, de laagste koers sinds juni. Sinds het begin van dit jaar staat het edelmetaal in euro’s nog altijd op een winst van bijna 9%, een winst die volledig toegeschreven kan worden aan het verzwakken van de euro tegenover de dollar.

goudprijs-daling-oktober

Goudprijs zakt naar laagste niveau sinds 2010 (Bron: Goldprice.org)