Goudprijs naar laagste niveau sinds begin 2016

De goudprijs zakte begin maandag onder de €34.000 per kilo en bereikte daarmee in euro’s gemeten het laagste niveau sinds het begin van 2016. In dollars zakte de prijs naar ongeveer $1.220 per troy ounce, een koers die we sinds juli vorig jaar niet meer gezien hebben. Ook de prijzen van andere edelmetalen als zilver en platina gingen verder omlaag, waarbij laatstgenoemde het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd bereikte.

De belangrijkste aanwijzing voor deze plotselinge prijsdaling is een toespraak van Federal Reserve topman Jerome Powell. Volgens de president van de centrale bank draait de Amerikaanse economie uitstekend en zal deze de komende jaren goed blijven presteren. Deze trend zal volgens hem gepaard gaan met een lage werkloosheid en een inflatie rond de doelstelling van circa 2% op jaarbasis.

Op basis van deze verwachtingen zal de Federal Reserve haar strategie van renteverhogingen voortzetten, zo verzekerde Powell. Hij voegde eraan toe dat het op dit moment nog lastig in te schatten valt hoe groot de impact zal zijn van de handelsbeperkingen die de Amerikaanse regering heeft doorgevoerd.

Goudprijs naar laagste niveau sinds begin 2016

Goudprijs lager

De positieve berichten over de economie gaven beleggers meer vertrouwen en dat zorgden voor een positief sentiment op de aandelenmarkt. Edelmetalen als goud en zilver werden in de verkoop gedaan, omdat het vooruitzicht van een stijgende rente wordt uitgelegd als een negatief signaal.

De theorie is dat goud, zilver en platina als belegging geen cashflow opleveren, wat betekent dat je meer rendement misloopt bij een hogere rente. Vanuit deze redenering is de daling van de goudprijs te verklaren, maar je zou ook kunnen redeneren dat een stijgende rente zich op termijn vertaalt naar hogere prijzen en op die manier tot meer inflatie kan leiden.

Hoe dan ook, vooralsnog zijn veel beleggers ervan overtuigd dat het weer goed gaat met de economie en dat centrale banken de geldgroei, de inflatie en de rente nog steeds onder controle hebben. Dat zet de prijs van edelmetalen onder druk.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders