Goudprijs naar laagste niveau in vijf weken

De goudprijs is sinds eind februari weer in een dalende trend terechtgekomen en bereikte vrijdag het laagste niveau in vijf weken tijd. Sinds 27 februari is de prijs van een troy ounce goud met meer dan 5% gedaald, van ongeveer €1.190 naar €1.127 per troy ounce. Een kilo goud werd in dezelfde periode bijna €2.000 goedkoper, want de prijs daalde van ongeveer €38.200 naar €36.250. De zilverprijs daalde in dezelfde periode van €560 naar €516 per kilo, een correctie van 7,8%.

Sinds halverwege december vorig jaar begon de goudprijs aan een opwaartse trend, vlak na de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. De prijs stond toen nog aanzienlijk lager dan na, namelijk op minder dan €1.100 per troy ounce en minder dan €35.000 per kilogram. Veel beleggers zagen toen een interessant moment om in te stappen, mede door de oplopende inflatieverwachtingen en het uitblijven van een verdere stijging van de Amerikaanse dollar.

goudprijs-dalende-trend-mrt2017

Goudprijs zakt in aanloop naar rentebesluit Federal Reserve (Bron: Goudstandaard)

Daling goudprijs

Waarom de goudprijs de laatste dagen zo sterk daalt is moeilijk te zeggen. Een mogelijke verklaring is de verwachte renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Op 14 en 15 maart wordt de eerstvolgende FOMC vergadering gehouden, waarop de Federal Reserve zeer waarschijnlijk een nieuwe renteverhoging bekend zal maken. In de aanloop naar de laatste twee renteverhogingen daalde de goudprijs ook al, om in beide gevallen na het rentebesluit weer te stijgen.

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar op basis van de laatste twee renteverhogingen zou je weer een soortgelijke beweging kunnen verwachten. Natuurlijk zijn er tal van variabelen die de prijs van het edelmetaal kunnen beïnvloeden, waardoor het onmogelijk is voorspelling te doen over de korte en middellange termijn.

gold-bounce-fed-rate-hike

De laatste twee renteverhogingen werden voorafgegaan door een daling van de goudprijs (Grafiek via Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders