Goudprijs naar laagste niveau in vijftien maanden

De goudprijs ging maandag met meer dan een procent onderuit en bereikte daarmee het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Op het moment van schrijven staat de prijs op €1.078 per troy ounce (€34.680 per kilo), ruim twee procent lager dan de koers van begin dit jaar. Ook de zilverprijs daalt, die staat op het moment van schrijven op €455 per kilogram.

De prijsdaling is grotendeels te verklaren door de koerswijziging van verschillende centrale banken. De Federal Reserve heeft het tempo van renteverhogingen dit jaar al wat opgeschroefd en nu lijken ook andere centrale banken aanstalten te maken om het monetaire beleid te normaliseren.

Het vooruitzicht van een stijgende rente en minder monetaire stimulering door centrale banken is volgens veel beleggers minder gunstig voor goud, omdat het edelmetaal geen cashflow oplevert. Bij een lage rente maakt dat weinig verschil, maar als de rente stijgt worden andere beleggingen zoals obligaties een aantrekkelijker alternatief.

Dat effect zien we ook terug op de financiële markten, want in het tweede kwartaal van dit jaar haalden beleggers een recordbedrag van $4,4 miljard uit ETF’s die gedekt zijn door edelmetalen als goud, zilver en platina. De uitstroom van vermogen uit deze beleggingsproducten was zelfs groter dan tijdens het uitbreken van de financiële crisis in 2008, toen beleggers massaal naar de liquiditeit van cash vluchtten.

goudprijs-euro-4juli2017

Goudprijs naar laagste niveau sinds maart 2016 (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-euro-4juli2017

Zilverprijs naar laagste niveau sinds april 2016 (Bron: Goudstandaard)

Goud-ETF’s minder populair

Goud-ETF’s zijn populair beleggers, omdat deze beleggingsproducten eenvoud via de beurs verhandeld kunnen worden. In plaats van in fysiek edelmetaal te beleggen koop je een aandeel in een fonds dat gedekt wordt door edelmetaal. Het nadeel van dit type beleggingsproduct is echter dat je alleen op papier edelmetaal bezit en dat je vaak ook helemaal geen aanspraak kunt maken op fysiek edelmetaal. Ook is de kostenstructuur van ETF’s vaak minder transparant. Deze kosten blijven verborgen, omdat ze worden ingehouden op het edelmetaal dat als onderpand bewaard wordt voor de uitgegeven aandelen.

Terwijl de vraag naar goud-ETF’s afneemt neemt de belangstelling voor fysiek goud juist toe. Sinds de prijsdaling van de afgelopen weken is het extra druk bij goudhandelaren zoals Goudstandaard, waarbij de kopers overduidelijk in de meerderheid zijn. Veel klanten die de voorkeur geven aan het fysiek bezit van goudbaren en gouden munten stappen juist in als de prijs daalt, een patroon dat we de laatste jaren vaker gezien hebben. Als de goudprijs daalt neemt de belangstelling voor het kopen van fysiek goud toe. Dat zagen we in extreme mate in 2013, toen consumenten in China en India na een prijsdaling van tien procent in de rij stonden om goud te kopen.

Wisselkoerseffect

De daling van de goudprijs in euro wordt versterkt door een wisselkoerseffect. De waarde van de euro ten opzichte van de dollar bereikte vorige week zelfs het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd, nadat ECB-president Draghi had gezegd dat hij open staat voor een afbouw van het stimuleringsprogramma. Door de waardestijging van de euro krijg je in de Eurozone nu meer goud voor je geld. Zo is de prijs van het edelmetaal in dollars nog steeds 6% hoger dan begin dit jaar, terwijl die in euro ruim 2% lager staat dan de koers van begin dit jaar.

wisselkoers-eur-usd

Euro naar hoogste koers tegenover dollar (Bron: Yahoo Finance)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders