GOUDPRIJS NAAR RECORDHOOGTE: € 48.500 PER KILO

De goudprijs blijft maar stijgen en bereikte donderdag zelfs een nieuw record van € 48.500 per kilogram. Beleggers zoeken hun toevlucht in het edelmetaal vanwege de lagere rente en onzekerheid over de economische impact van het coronavirus. Ook duiken steeds meer beleggers op het edelmetaal, nu de prijs in een sterke opwaartse trend zit.

De goudprijs in euro’s ligt inmiddels ruim boven het oude record van september 2012, toen de financiële markten in de ban waren van de Europese schuldencrisis. Nu zijn het vooral de extreem lage rente en de lage wisselkoers die de goudprijs in euro’s aanjagen. Op het moment van schrijven staat de euro op minder dan $1,08, terwijl de wisselkoers in 2012 ongeveer $1,20 was.

GOUD PROFITEERT VAN LAGE RENTE

Beleggers en spaarders zoeken hun toevlucht in goud vanwege de extreem lage rente. Sparen levert niets meer op en de rente op de meest veilige staatsleningen is in veel gevallen al negatief. Zo is de rente op een Duitse 10-jaars leningen momenteel -0,43%. Daardoor wordt het makkelijker om de stap naar goud te maken. Het edelmetaal levert weliswaar geen inkomsten op, maar kent ook geen tegenpartij risico.

Dat de goudprijs in euro’s momenteel op recordhoogte staat kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de wisselkoers. Toch is dat niet de enige verklaring, want ook in andere valuta schiet de goudprijs omhoog. In dollars kost een troy ounce goud op het moment van schrijven $1.635, het hoogste niveau sinds begin 2013. In veel andere valuta staat de goudprijs op dit moment ook op recordhoogte.

BELEGGERS STAPPEN IN GOUD

Door de stijging van de goudprijs zien we de laatste twaalf maanden een verschuiving in de markt. In landen als China en India is de vraag naar munten en baren gedaald, terwijl de vraag naar beleggingsgoud in Westerse landen juist sterk is toegenomen. Dat zien we ook terug in de laatste cijfers van de World Gold Council. In januari stegen de goudvoorraden in ETF’s met 61,5 ton, een stijging die volledig voor rekening komt van Amerikaanse en Europese beleggers.

Deze trend hebben we de afgelopen jaren vaker gezien. Bij een stijging van de goudprijs zijn het vooral beleggers in Westerse landen die goud kopen, terwijl een prijsdaling de vraag in opkomende markten als China en India laat toenemen. Conform deze trend werd er in 2019 weer een aanzienlijke hoeveelheid goud naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd, waar veel goud-ETF’s hun voorraad fysiek edelmetaal bewaren.

OOK ZILVER, PLATINA EN PALLADIUM STIJGEN

De lage rente heeft niet alleen een positief effect op de goudprijs. Ook de prijzen van zilver, platina en palladium zitten in de lift. De zilverprijs is de afgelopen vijf handelsdagen met 5,6% gestegen tot €545 per kilo. Dat is het hoogste niveau sinds september vorig jaar. De platinaprijs steeg in een week tijd met 4,6% en staat op het moment van schrijven op ongeveer €29.500 per kilo.

De prijs van palladium steeg de afgelopen twaalf maanden het hardst en zet deze trend onverminderd voort. De laatste vijf handelsdagen steeg de prijs van dit edelmetaal met bijna 14% naar bijna €81.000 per kilo. Door een structureel tekort is de palladiumprijs in minder dan een jaar tijd verdubbeld.

Het is opvallend dat ook de prijzen van deze edelmetalen omhoog schieten, aangezien ze overwegend worden gebruikt in de industrie. Zilver heeft een relatief grote beleggingscomponent, maar voor platina en palladium is deze markt vrij klein. Die laatste twee edelmetalen worden voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, die zeer conjunctuurgevoelig is. In de zilvermarkt is ongeveer de helft bestemd voor industriële toepassingen, de rest bestaat uit investeringsvraag.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders