Goudprijs omlaag na verkiezingsuitslag Frankrijk

De goudprijs opende maandagochtend ruim 2,5% lager, nadat bekend was geworden dat de Franse president Macron de meeste stemmen had gehaald in de eerste verkiezingsronde. Hij neemt het in de tweede ronde op 7 mei op tegen de tweede populairste kandidaat van de verkiezingen, Le Pen van het Front National. Emmanuel Macron wist bijna 24% van de stemmen voor zich te winnen, tegenover een kleine 22% voor de eurosceptische Marine Le Pen.

Volgens verschillende opiniepeilingen heeft Macron met zijn pro-Europese verkiezingsprogramma de grootste kans om te winnen, de verwachting is dat hij in de tweede ronde tegen Le Pen ongeveer 60% van de stemmen zal behalen. Dat is uiteraard nog geen garantie dat hij de verkiezingen op 7 mei zal winnen.

De gunstige uitslag voor Macron geeft de financiële markten meer vertrouwen dat Frankrijk binnen de Europese Unie en de monetaire unie blijft, twee onderwerpen waar Marine Le Pen zeer kritisch over is. Ze overweegt zelfs de invoering van een eigen munt als alternatief voor de euro. Dat maakte niet alleen de valutamarkt, maar ook de obligatiemarkt, zeer nerveus.

Goudprijs daalt, euro stijgt

De goudprijs daalde niet alleen omdat de politieke onzekerheid is afgenomen, maar ook door een verdere stijging van de euro. Na de verkiezingsuitslag steeg de wisselkoers naar bijna $1,09 tegenover de dollar, het hoogste niveau in vijf maanden. Een stijging van de euro betekent dat de goudprijs in euro daalt, omdat je dan minder van deze valuta nodig hebt om dezelfde hoeveelheid goud te kopen.

De prijs van een kilo goud dook bij de opening van de goudhandel met ruim 2,6% omlaag naar ongeveer €37.500 per kilo en €1.170 per troy ounce. Zilver werd in korte tijd 2,4% goedkoper, de prijs daalde van €536 naar €523 per kilo. Voor beide edelmetalen is dat de laagste koers sinds begin april.

daling-goudprijs

Goudprijs duikelt 2,6% omlaag na uitslag eerste verkiezingsronde in Frankrijk (Bron: Goudstandaard)

euro-usd-exchangerate-24april2017

Euro stijgt naar hoogste niveau in vijf maanden (Bron: Wall Street Journal)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders