Goudprijs stijgt door interventie Zwitserse centrale bank

swiss-francDe goudprijs in euro is vandaag met meer dan 2% gestegen tot ongeveer €1.070 per troy ounce (€34.450 per kilo), nadat de Zwitserse centrale bank bekendmaakte het valutaplafond los te laten. Drie jaar lang intervenieerde de Swiss National Bank (SNB) om te voorkomen dat de Zwitserse franc te sterk zou worden ten opzichte van de euro. De munt mocht niet meer waard worden dan 1,20 franc per euro, een wisselkoers die de centrale bank actief verdedigde door met nieuwe francs euro’s en dollars te kopen.

Door de toenemende druk op de euro werd de Zwitserse centrale bank de afgelopen dagen opnieuw gedwongen tot ingrijpen, maar dat zal niet meer nodig zijn nu het plafond is weggehaald. De volledige persverklaring van de centrale bank is hier te vinden. Doordat de Zwitserse franc weer in waarde mag stijgen ten opzichte van andere valuta wordt deze munt weer aantrekkelijker als vluchthaven. Vermogen dat tot voor kort geparkeerd werd in euro’s en dollars zal nu voor een gedeelte richting de Zwitserse franc vluchten.

Zwakke euro

Een zwakkere euro betekent dat beleggers meer euro’s moeten neertellen om goud te kopen. Dat is ook de reden waarom goud in euro’s de laatste weken zo hard stijgt. De euro staat op het moment van schrijven op een wisselkoers van iets meer dan $1,17, het laagste niveau sinds 2006.

Door de toenemende onzekerheid op de valutamarkt stijgt ook de goudprijs in dollars. Een troy ounce goud kost op het moment van schrijven $1.254, het hoogste niveau sinds september 2014. In euro’s staat goud nu op het hoogste niveau sinds september 2013. De zilverkoers steeg als gevolg van de ingreep van de Zwitserse centrale bank naar €470 per kilogram, een winst van 1,7%. Dat is het hoogste niveau in vier maanden!

Bron: Goudstandaard.com

goudprijs-15jan2014

Goudkoers stijgt als gevolg van ingrijpen Zwitserse centrale bank

Wilt u goud kopen? Neem eens een kijkje in het scherp geprijsde assortiment van Goudstandaard.com en Hollandgold.nl!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.