Goudprijs stijgt na banencijfer VS

De goudprijs steeg vanmiddag na publicatie van het banencijfer in de VS. Er kwamen in juli 162.000 banen bij, maar dat was minder dan waar de financiële markten op gehoopt hadden. Ook was dit het slechtste banencijfer in vier maanden tijd. Uit een peiling die Bloomberg hield onder 93 analisten kwam naar voren dat men rekende op 188.000 nieuwe banen, veel meer dan het zojuist gepubliceerde cijfer.

Niet alleen viel de banengroei tegen, ook waren werknemers in juli minder uren aan het werk dan in juni. Voor het eerst sinds oktober zakte ook het gemiddelde uurloon van werkend Amerika. Veel werkgevers verwachten dat ze de extra vraag met de huidige bezetting kunnen opvangen. Een hoger consumentenvertrouwen en stijgende autoverkopen in de VS hebben in juli niet gezorgd voor het optimisme waar analisten op rekenden. De meeste banen werden toegevoegd in de retail sector (47.000) en in de professionele en zakelijke dienstverlening (36.000). In de bouwsector gingen 6.000 banen verloren in juli.

Werkloosheid zakt naar 7,4%

Ondanks een tegenvallend banencijfer ging de werkloosheid met 0,1 procentpunt omlaag naar 7,4%. Dat is het laagste niveau sinds december 2008, zo schrijft Marketwatch in een update. De daling van het werkloosheidspercentage is het gevolg van een toenemend aantal ontmoedigde werkzoekenden. Amerikanen die langer dan een bepaalde periode niet actief naar een baan hebben gezocht worden niet meer meegerekend als ‘werkzoekend’. Daardoor telt de VS inmiddels 89.957.000 werklozen die ‘buiten de statistieken vallen’, bijna een record! Onthoudt dat de VS ongeveer 310 miljoen inwoners telt. Dan is een aantal van ~90 miljoen werkzoekenden die niet worden meegeteld wel heel erg veel!

Een andere manier om de werkloosheid te berekenen is de participatiegraad, die meet het percentage van de beroepsgeschikte bevolking met een baan. Dat percentage zakte uiteraard, van 63,5% in juni naar 63,4% in de afgelopen maand.

Goudprijs omhoog

Door het teleurstellende banencijfer steeg de goudprijs van $1.283 naar $1317 per troy ounce (+2,54%). De zilverprijs steeg van $19,40 naar $20,25 per troy ounce (+4,38%). Eerder op de dag gingen de prijzen van zowel goud als zilver nog omlaag door goede conjuctuurcijfers uit de VS.

Goudprijs 2 augustus 2013Goudprijs stijgt door teleurstellend banencijfer VS (Bron: Goudstandaard)

2 gedachten over “Goudprijs stijgt na banencijfer VS

  • 2 augustus 2013 om 15:37
    Permalink

    Ze zijn wel zo slim geweest om eerst omlaag te manipuleren slechtere banen cijvers qe gaat door en per saldo staan we in euro hetzelfde als vorige week en zijn we er niks op vooruit gegaan .De grote Hans Klok show goochel er op los

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.