Bron: Goldman Sachs

Goldman Sachs bevestigde deze week het koersdoel voor goud in 2020. De bank geeft aan dat de strategische keuze voor goud nog steeds valide is. Op korte termijn kan er prijsdruk optreden maar de analist van Goldman Sachs verwacht dat de goudprijs komend jaar zal stijgen.

Goud is in 2019 in Amerikaanse dollars met 14,4% gestegen. In euro’s deed een belegging in goud het een stuk beter. Inmiddels staat de goudprijs in euro’s 19,4% hoger. De stijging is volgens Goldman Sachs te danken aan een lagere wereldwijde economische groei en toegenomen politieke spanningen waardoor er meer vraag naar goud is.

Analist Jeffrey Currie gaf verder aan dat goud sinds september wat winst heeft ingeleverd. Beleggers hebben zich de laatste maanden meer op risicovollere assets gericht en de reële lange termijn rente is wat gestegen. De prijsdruk op de korte termijn zal voornamelijk komen omdat er relatief veel speculanten long zitten op goud. Wanneer deze posities worden afgebouwd komt er prijsdruk.

Ondanks de risico’s op korte termijn is Goldman Sachs positief over goud. Beleggers die de lange termijn voor ogen hebben kiezen voor goud aldus Currie. Mede door de afgenomen aantrekkelijkheid van langlopende obligaties, beperkte groei in de wereldwijde goudproductie, verhoogde politieke risico’s en een steeds grotere kans op geldontwaarding is goud aantrekkelijk als belegging. Daarnaast zal de vraag naar goud vanuit centrale banken sterk zijn volgens de analist.

” In our view, the case to diversify long-term bond holdings with gold is as strong as ever,”

Goldman Sachs gaat ervan uit dat goud de komende jaren een rendement van 4,6% gemiddeld per jaar zal behalen. Daar tegenover geeft de bank aan dat 10-jaars obligaties met een inflatie beschermer 2,3% gemiddeld per jaar zullen halen en 1,79% gemiddeld per jaar voor obligaties met een looptijd van 10 jaar.

Goldman Sachs hanteert een koersdoel van $1600 per troy ounce voor het jaar 2020. Als laatste geeft de bank aan dat de verkiezingen in de VS komend jaar ook positief voor goud zullen zijn. De goudprijs noteert momenteel $1469 per troy ounce.