Goudprijs zakt naar laagste niveau sinds juni

De goudprijs zakte vandaag naar het laagste niveau in bijna vijf maanden tijd. De prijs bereikte op 27 juni een dieptepunt van ongeveer €920 per troy ounce en daar zijn we op het moment van schrijven nog maar enkele euro’s van verwijderd. Als de goudprijs nog een paar euro verder wegzakt komen ter terug op niveau’s die we sinds augustus 2010 niet meer gezien hebben.

Ook de zilverprijs staat onder druk. Een kilo zilver wordt op het moment van schrijven voor €475 verhandeld, dat is 34% minder dan aan het begin van dit jaar. De huidige prijs is vergelijkbaar met die van augustus 2010 en met het dieptepunt van eind juni dit jaar.

FOMC

De hele week staat er al een neerwaartse druk op de goudprijs. Vandaag gaf de publicatie van FOMC notulen aanleiding voor een nieuwe verkoopgolf, notulen waaruit op te maken valt dat tapering nog steeds op de agenda staat. De beleidsmakers bij de Federal Reserve zeggen zich zorgen te maken over de mogelijk schadelijke gevolgen van het stimuleringsbeleid, maar willen nog niet beginnen met het verminderen van de steunaankopen ter waarde van $85 miljard per maand. Hoewel de notulen geen aanwijzingen bevatten voor een aangepaste koers van de centrale bank doet men goud toch in de verkoop.

ECB

Anders nieuws dat goud mogelijk onder druk heeft gezet zijn uitspraken van ECB-president Draghi. Hij reageerde op eerdere uitspraken van Peter Praet, die suggereerde dat de ECB een negatieve depositorente zou kunnen hanteren om deflatie af te wenden. Draghi liet weten dat hij daar nog niet aan wil beginnen. Verder zei de president van de ECB dat de rente onlangs verlaagd werd in reactie op een dalende inflatie en niet vanwege de dreiging van deflatie. Ook in Europa balanceert de centrale bank op een dun koord tussen deflatie en inflatie…

Goudprijs bijna terug op het niveau van augustus 2010

Goudprijs bijna terug op het niveau van augustus 2010 (Bron: Goudstandaard)

Goudprijs zakte in 2013 al meer dan 25%

Hoe dan ook, voor de goudbeleggers is 2013 een buitengewoon slecht jaar. De prijs van hun edelmetaal is meer dan 25% in prijs gezakt ten opzichte van het begin dit jaar, terwijl aandelen ruim in de plus staan. Goudbeleggers houden zich vast aan de grootschalige aankopen van fysiek edelmetaal in Azië. Zo berichtte Reuters gisteren dat China ook rechtstreeks via Shanghai grote hoeveelheden goud importeert. Ook verwijst men vaak naar manipulatie van de goudprijs. Door plotselinge verkoopgolven maakt de goudprijs enorme koersbewegingen. Dat was ook gisteren het geval, toen de goudmarkt 20 seconden werd stilgelegd vanwege het opdrogen van liquiditeit in de markt.

Computersystemen die op de milliseconde in goud handelen kunnen kortstondig onbalans creëren tussen vraag en aanbod, met als gevolg de extreme verticale prijsbewegingen naar boven en naar beneden. Zero Hedge verzamelde een aantal grafieken van de prijsontwikkeling van goud op woensdag, waaronder de volgende grafiek.

De goudprijs gaat in een flits met $22 per troy ounce omlaag

De goudprijs gaat in een flits met $22 per troy ounce omlaag

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Goudprijs zakt naar laagste niveau sinds juni

 • Wat ik soms nog moeilijk kan bevatten is het feit dat goud daalt in prijs terwijl QE nog volop aan de gang is terwijl de goudprijs ook steeds daalt als men een afbouw van QE aankondigd… Ik krijg steeds meer het idee dat de goudprijs alsmaar verder weg zakt ongeacht of er goed of slecht nieuws is voor de edelmetalenmarkt. Dan kan toch niet zo doorgaan? De fundamentals zijn toch ook niet ineens anders?

  Beantwoorden
   • Ja, dat blijft dan zo’n beetje de enige optie.. Fysieke vraag is ook sterk, je zou verwachten dat als er veel vraag is dat dan de prijs omhoog zou moeten gaan zoals je een beetje kunt zien bij Bitcoin. De prijzen daarvan stijgen nu enorm omdat er veel vraag naar is en het vrijwel niet te manipuleren is voor zover ik weet. Zolang er massaal van die goudcontracten, wat eigenlijk grotendeels gebakken lucht is, worden verkocht zal dit de prijs van goud geen goed doen..

    Beantwoorden
  • Heb je dit artikel al gelezen?

   https://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/waarom-de-goudprijs-verder-kan-dalen/

   Ik denk dat de goudprijs kan blijven kwakkelen of dalen, omdat de prijs betrekking heeft op de papieren goudmarkt. Als de vraag naar dat product (iets anders dan fysiek goud) daalt, dan daalt ook de prijs. Het is de vraag hoe lang je nog fysiek goud kan krijgen aan deze dalende goudprijs. Op dit moment zie ik nog geen tekenen van schaarste in de markt.

   Beantwoorden
   • Eens met Frank. De prijs kan zeker nog verder dalen aangezien die vooralsnog door de papieren prijs wordt gedicteerd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *