Goudprijs in zes verschillende valuta

Gisteren schreven we op Marketupdate over de olieprijs in zes verschillende valuta. Deze grafiek, samengesteld door Reuters, laat zien dat de prijs van een vat olie in Turkse lira, Braziliaanse real, Russische roebels, Zuid-Afrikaanse rand en Indiase roepie inmiddels hoger ligt dan in juli 2008, toen de olieprijs in dollars een all-time high bereikte. Maar hoe zit het met de goudprijs? Heeft die ook al een record bereikt in deze valuta?

Goudprijs vanaf de piek

We weten dat de goudprijs in dollars behoorlijk gezakt is ten opzichte van de piek van meer dan $1.900 per troy ounce in september 2011. Maar hoe heeft de goudprijs zich sindsdien ontwikkeld in de valuta van opkomende markten? Marketupdate verzamelde de goudprijs in Russische roebels, Turkse lira, Indiase en Indonesische roepies, Braziliaanse real en Zuid-Afrikaanse randen en maakte daar de volgende grafiek van. De data is deels afkomstig van de World Gold Council en is deels gebaseerd op historische wisselkoersinformatie. De grafiek is bijgewerkt tot de goudprijs van 31 januari 2014.

Goudprijs in zes verschillende valuta sinds de 2011 piek

Goudprijs in zes verschillende valuta sinds de 2011 piek (klik hier voor een grotere versie)

U ziet dat de goudprijs in de meeste valuta veel minder hard gedaald is dan in dollars. In Zuid-Afrika lag de goudprijs op 31 januari 2014 zelfs hoger dan in september 2011, toen het all-time high in dollars werd neergezet. In Braziliaanse real staan we slechts 4,15% onder het niveau van september 2011 en voor de Indiase roepie en de Turkse lira liggen deze percentages op -10,3% en -15,5%. Ook dat is veel minder dan het verlies van 34% in Amerikaanse dollars.

Goud als hedge tegen geldontwaarding

Goud wordt vaak bestempeld als een hedge tegen inflatie en wordt om die reden ook vaak in diskrediet gebracht. De relatie tussen de goudprijs en de inflatie blijkt namelijk helemaal niet zo duidelijk te zijn. Het is misschien nog wel nauwkeuriger om te stellen dat goud een hedge is tegen de waardedaling van valuta. Dat zien we het meest duidelijk terug bij de devaluatie van een munt. De afgelopen weken lagen de valuta van verschillende opkomende markten onder vuur, waardoor goud zich opnieuw kon bewijzen als hedge tegen geldontwaarding.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Goudprijs in zes verschillende valuta

 • Gefeliciteerd Frank. Ik kwam je stuk vandaag tegen op een buitenlandse site die ik al jaren bekijk.

  Beantwoorden
 • Te laat realiseerde ik me dat de bovenstaande reactie voor tweeërlei uitleg vatbaar is. Ik bedoelde het positief. Charleston Voice.

  Beantwoorden
 • Was zeker op jsmineset of silverdoctors, nietwaar? Ik heb het als positief opgevat, maar nu je het zo zegt kan het inderdaad verschillend uitgelegd worden

  Beantwoorden
 • Nee, ik zag hem op Charleston Voice, net zoals ik in de aanvulling aangaf op 7 februari. D6A3

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders