De totale goudvoorraad van alle goud-ETF’s ter wereld bereikte deze week een niveau van 2.000 ton, het grootste volume in drie jaar tijd. Een bankencrisis in Italië, de verwachting van meer monetaire stimulering door centrale banken en de politieke onzekerheid ten gevolge van de Brexit zorgen voor een vlucht naar veilige havens en een toegenomen belangstelling om goud te kopen.

Euro_Gold_BarVeel beleggers kiezen voor het gemak van goud-ETF’s, die als aandelen op de beurs verhandeld worden. Is er veel vraag naar deze aandelen; zo kunnen zogeheten ‘bullion banks’ meer goudbaren aanleveren en daar nieuwe aandelen voor uitgeven. Op die manier is de goudvoorraad van ETF’s sinds het begin van dit jaar al met 37% toegenomen, waarvan het grootste gedeelte in de eerste drie maanden van dit jaar. De goudprijs is sinds het begin van dit jaar met 28% gestegen.

Veel beleggers kiezen voor aandelen in goud-ETF’s, omdat deze in een beleggingsportefeuille geplaatst kunnen worden en eenvoudig via de beurs te verhandelen zijn. Maar het grote nadeel van dit type goudbelegging is dat je eigenlijk geen fysiek goud in handen hebt. Andere nadelen zijn dat er geen sprake is van een 100% dekking en dat de kosten van dit soort beleggingsproducten weinig transparant zijn.

gold-etf-holdings-2000-tonnes

Goudvoorraad ETF’s terug op hoogste niveau in drie jaar (Grafiek van Bloomberg)