Grafiek: Goud is weer goedkoop?

Goud is de laatste maanden weer goedkoop geworden, dat suggereert althans de onderstaande grafiek. De huidige goudprijs van ongeveer $1.300 per troy ounce wijkt sterk af van de correlatie die er bestaat tussen de goudprijs en de wereldwijde liquiditeit. Een toename van de wereldwijde liquiditeit (monetaire basis in de VS plus alle Amerikaanse staatsobligaties in buitenlandse handen) blijkt sinds het jaar 2000 namelijk hand in hand te gaan met een hogere goudprijs.

Onderstaande grafiek laat zien dat de actuele prijs van ongeveer $1.300 per troy ounce  goud zeer laag is ten opzichte van de wereldwijde liquiditeit. US Funds stelde deze grafiek samen op basis van gegevens van onder andere Bloomberg en het IMF. Daaruit concluderen ze dat er bij de huidige situatie een goudprijs van $1.780 per troy ounce hoort, enkele honderden dollars meer dan de prijs waarvoor het metaal nu te koop is.

Kostprijs

Niet alleen de onderstaande grafiek suggereert dat goud momenteel goedkoop is, ook de kostprijs van goudmijnen wijst in die richting. Door de daling van de goudprijs komen steeds meer mijnen in de problemen. Hun all-in cast costs overstijgen de prijs waarvoor het goud op de markt gebracht kan worden. Met een aanhoudend sterke vraag naar fysiek goud is het moeilijk voor te stellen dat het gele metaal nog langdurig op dit lage prijsniveau verhandeld zal worden.

Goudprijs versus wereldwijde liquiditeit
Goudprijs versus wereldwijde liquiditeit

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Grafiek: Goud is weer goedkoop?

  • 6 augustus 2013 om 15:17
   Permalink

   Buitenlandse valutareserves van landen (dus zonder goudvoorraden) plus de bezittingen op de balans van de Fed. Dat is wat er in de toelichting staat…

   Beantwoorden
 • 6 augustus 2013 om 17:41
  Permalink

  Of je nu tegen 1300 of larer tegen 1900 koopt over 3 jaar lach je iedereen uit

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders