Grafiek: Productie gouden munten sinds 1970!

Marketupdate publiceerde vorige week een exclusief overzicht van de productie van gouden munten bij zes verschillende munthuizen sinds 1970. Deze grafiek werd overgenomen door het Amerikaanse blog SilverDoctors en werd ook op twitter gewaardeerd.

Dat was voor ons genoeg reden om een stap verder te gaan en ons overzicht uit te breiden. Daarom verzamelden we ook de productiecijfers van de officiële Chinese en Turkse munthuizen. We proberen ook de productiecijfers van het Britse munthuis te vinden, zodat we ook de gouden Britannia aan het overzicht toe kunnen voegen. Het resultaat ziet er als volgt uit…

Cumulatieve productie gouden munten sinds 1970

Cumulatieve productie gouden munten sinds 1970 (klik op de grafiek voor een grotere versie)

Turks goud

Het Turkse munthuis produceert de 22 karaats Meskuk en Ziynet, gouden muntstukken die vooral populair zijn op de Turkse markt. Deze munten worden in verschillende formaten en in zeer grote oplage geproduceerd. Daardoor zijn deze munten zeer liquide op de Turkse goudmarkt. Net als in de Eurozone wordt ook in Turkije het goud niet belast met BTW of winstbelasting. Daardoor dragen de munten weinig premie en zijn ze gemakkelijk te verhandelen.

Chinese panda

Het Chinese munthuis produceert al jaren de 24-karaat gouden Panda munt, een beleggingsmunt die in verschillende formaten te krijgen is. De formaten lopen uiteen van 1 troy ounce (~31,1 gram) tot 1/20 deel van een troy ounce (~1,55 gram). Helaas is het Chinese munthuis terughoudend met het vrijgeven van productiecijfers. In een rapport uit 2007 gaven ze de wereld inzicht in de productie van gouden Panda munten tussen 1982 en 2006. Hoeveel munten er na die tijd geslagen zijn, dat weten we helaas niet. Gezien de hoeveelheid goud die China de laatste jaren importeert verwachten we ook een toename in de productie van de gouden Panda.


Ruim 130 miljoen troy ounce!

Sinds 1970 hebben alleen deze acht munthuizen al meer dan 130 miljoen troy ounce aan gouden munten geproduceerd. Als we de aanname maken dat al deze munten nog in circulatie zijn, dan praten we over een totaal volume van meer dan 4.000 ton aan gouden munten. Dat is evenveel als de totale publieke goudvoorraad van Duitsland en Nederland samen en bijna evenveel als het wereldwijde aanbod van goud in één jaar.

Zodra we de cijfers van de Britse Royal Mint binnen hebben zullen we deze grafiek opnieuw bijwerken. Voor zover wij weten is dit de meest complete grafiek van de productie van gouden beleggingsmunten sinds 1970. Lezers van Marketupdate die meer productiecijfers van munthuizen kunnen vinden kunnen die informatie doorsturen naar [email protected].

Binnenkort zullen we voor de liefhebbers ook een overzicht publiceren van alle zilveren beleggingsmunten. Blijf Marketupdate dus in de gaten houden voor exclusieve content!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Grafiek: Productie gouden munten sinds 1970!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders