Grafiek: Welke landen kopen goud

Via de twitter van @RudyHavenstein kwamen we uit bij de volgende grafiek, die in één oogopslag laat zien dat centrale banken wereldwijd weer goud kopen. Sinds 2009 zijn centrale banken wereldwijd weer netto kopers van goud, maar merk ook op dat er de afgelopen drie jaar geen significante hoeveelheden goud meer op de markt zijn gebracht door centrale banken. Landen die naar eigen inzicht onvoldoende edelmetaal hebben kopen stelselmatig goud bij en de landen die al een riante goudvoorraad hebben willen er tegen de huidige goudprijs blijkbaar geen afstand van doen.

Verschillende Europese centrale banken lieten vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de LBMA weten geen plannen te hebben om goud te verkopen. Ook het Amerikaanse ministerie van Financiën verkoopt al decennia niets meer. Al het goud dat centrale banken elders in de wereld accumuleren is dus afkomstig van grote goudvoorraden in private handen en van goud dat ieder jaar uit de mijnen komt. Dat aanbod is relatief beperkt in verhouding tot de grote hoeveelheid goud die de mensheid door de eeuwen heen heeft verzameld.

central-banks-buying-gold

Centrale banken kopen goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Grafiek: Welke landen kopen goud

  • Zie ik het nou goed of zit het euro gebied niet bij de kopers maar wel bij (en veel) bij de verkopers in het verleden?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo