Grootste daling goudprijs in dertig jaar tijd

Op het moment van schrijven is de goudprijs nog verder gezakt. Op een grafiek van 2008 tot en met nu is het fibonacci niveau van 38,2% al doorbroken en is het 50% fibonacci terugtrekkingsniveau ($1.456 per troy ounce) ook al heel dichtbij gekomen. Op het moment van schrijven staan we slechts $5 boven dit niveau, dus op het moment dat u dit leest kan deze informatie alweer achterhaald zijn.

Het is zeldzaam dat de goudprijs zo daalt. Een echt duidelijk aanleiding was er niet voor te vinden, althans niet in de omvang dat de goudprijs er  meer dan 9% op zou kunnen dalen. Op het moment van schrijven staat de goudprijs $139 per troy ounce lager, een ongekend grote daling. De spotprijs voor een kilo goud ging met meer dan €3.400 per kilo omlaag naar €33.500. De zilverprijs is momenteel $3 lager en staat op $23,33. Een kilo zilver werd ongeveer €70 goedkoper en staat inmiddels op €573. Dat is lager dan het 50% fobinacci steunpunt berekend over de periode van eind 2008 tot en met nu.

Goudprijs is sinds 1983 niet meer zo sterk gezakt in twee handelsdagen (Bron: Zero Hedge)

Goudprijs dicht bij 50% fibonacci niveau (Bron: Zero Hedge)

RSI index op laagste punt in 31 jaar! (Bron: Zero Hedge)

Vraag- of aanbodgedreven daling goudprijs?

Vaak wordt gesuggereerd dat een daling van de goudprijs in gang wordt gezet door een verkoopgolf van papieren contracten met beloftes op levering van goud in de toekomst. Maar aanbieders zijn niet de enige die een prijsdaling in gang kunnen zetten. Het is ook mogelijk dat kopers wegblijven van de papieren markt en de fysieke markt op gaan om edelmetaal te kopen. Beleggers die uit de papieren goudmarkt stappen leveren op hun manier ook een bijdrage aan een lagere goudprijs. Wat doorslaggevend zal zijn is het punt waarop de ‘goudprijs’ zo laag is dat het aanbod opdroogt. Enerzijds omdat mijnen niet meer winstgevend goud uit de grond kunnen halen en anderzijds omdat bezitters van goud geen gram goud meer willen verkopen aan de lage prijzen. De markt zal dan vanzelf een hogere prijs afdwingen, een prijs voor fysiek edelmetaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.