Bloomberg deed een rondvraag bij 14 analisten, die gemiddeld genomen ook positief zijn over zilver. Ze zien de prijs verder stijgen naar $38 per troy ounce en verwachten dat de zilverprijs de komende drie kwartalen zal blijven stijgen. Traditioneel reageert de zilverprijs sterker op aankondigingen van nieuwe monetaire verruimingsmaatregelen dan goud, omdat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt. Zo steeg de zilverprijs van december 2008 tot en met maart 2010 met 53% twee keer zo snel als de goudprijs. Zakenbank Morgan Stanley verwacht dan ook dat de zilverprijs de komende kwartalen harder zal stijgen dan de goudprijs.

''Het nieuwe aankoopprogramma van de ECB en de zoveelste ronde van monetaire verruiming door de Federal Reserve heeft de rally een nieuwe impuls gegeven'', aldus Peter Sorrentino van Huntington Asset Advisors in Cincinnatti. ''De zilvermarkt wordt nu op twee manieren bespeeld, zowel door industriële vraag als door vraag van beleggers,'' zo verklaart de vermogensbeheerder die een portefeuille van $1,46 miljard beheert.

Industrieel metaal

Het is bekend dat zilver vooamelijk een industrieel metaal is, want volgens data van het World Silver Survey wordt ongeveer de helft van het jaarlijkse aanbod verbruikt door de industrie. Dan nemen we juwelen en fotografie niet mee, want die sectoren zijn ook de grootste bronnen voor gerecycled zilver. De vraag naar zilver is dus zowel afhankelijk van de stand van de economie als van de wens van beleggers om hun portefeuille te beschermen met een tastbare beleggingen zoals zilver.

Beleggers die handelen in zilver moeten dus op de hoede zijn voor grote correcties, want zonder de beleggingsvraag zou er jaarlijks een overschot aan zilver op de markt komen. Als beleggers meer zilver willen kopen kan de prijs snel stijgen, zoals we dat in de eerste vier maanden van 2011 zagen. Als het sentiment omslaat en veel beleggers kun positie van de hand (moeten) doen, dan kan de prijs nog sneller weer omlaag gaan. Ook Mineweb wijst hierop, door vast te stellen dat een zwakkere industriële vraag naar zilver opgevangen moet worden door extra vraag van beleggers.

Volgens Barclays zal de productie van zilver in 2013 voor het vijfde jaar op rij groter zijn dan de industriële vraag. Daar komt bij dat een stijgende zilverprijs meer aanbod via recycling uitlokt. Volgens de Britse zakenbank steeg het aanbod van sloopzilver met 10% in 2010, toen de zilverprijs verdubbelde.

Zilvervraag op hoog niveau

De vraag naar zilver blijft vooralsnog toenemen. Zo importeerde China in augustus de grootste hoeveelheid zilver sinds een jaar tijd en breidden de hedgde funds in de week van 18 september hun netto long positie in de zilvermarkt uit tot het hoogste niveau sinds 28 februari. Volgens data van de CFTC bezitten hedge funds gezamenlijk bijna 31.000 futures en opties voor levering van zilver. Beleggers bezitten volgens data van Bloomberg nu in totaal 18.601,4 ton aan fysiek zilver in beleggingsfondsen die via de beurs verhandeld worden (de zogeheten exchange-traded products (ETP's)). Dat is slechts 0,2% minder dan het record dat in april van 2011 werd neergezet.

De zilverprijs staat op dit moment nog bijna 30% onder het record van meer dan $49 per troy ounce in april vorig jaar. Desondanks zijn er nu al aanwijzingen dat er een correctie kan plaatsvinden. Beleggers die handelen in zilver moeten op hun hoede zijn, want de lange termijn grafiek van de zilverprijs laat zien dat de relatieve sterkte (uitgedrukt als de RSI) inmiddels al boven de 70 staat. Voor technisch analisten is een RSI van ongeveer 30 op te vatten als een koopsignaal en is een waarde van 70 een verkoopsignaal. Onderstaande grafiek geeft de situatie weer over de afgelopen vijf jaar.

Beleggers die een buy-and-hold strategie volgen hoeven zich minder druk te maken over dit soort technische indicatoren. Wel kunnen deze erg handig zijn om vast te stellen wat een goed instapmoment is.

De zilverprijs en de Relative Strength Index (RSI), klik voor een grotere versie (Bron: Silverprice.org)