Jon Ward van het Physical Gold Fund sprak in september met de directeur van een van de vijf grootste goudsmelterijen ter wereld. Een zeer interessant gesprek met een insider over de laatste trends in de fysieke goudmarkt. Vanwege de bedrijfsgevoelige informatie wil het hoofd van de smelterij niet bij naam genoemd worden. Ook werd de naam van de smelterij zelf in het interview niet genoemd. In het interview bespreken ze de verschuiving van goud richting Azië, de ontwikkeling van de goudprijs, de goudmijnsector en de markt van sloopgoud. Goudstandaard heeft het volledige interview vertaald.

Jon: Het is geweldig dat je hier met ons wilt zijn. Jullie smelterij is een van de grootste ter wereld. Het bedrijf staat bekend als een van de slechts vijf smelterijen die de rol van scheidsrechter vervult binnen de LBMA. Dat betekent dat jullie andere smelterijen van over de hele wereld kunnen certificeren wanneer zij voldoen aan de LBMA Good Delivery standaard. Om te beginnen, kun je ons wat meer vertellen over je achtergrond in de edelmetaalsector en de functie die je momenteel vervult?

Hoofd smelterij: Met groot genoegen Jon. Bedankt dat je me de kans geeft om direct onze doelgroep aan te spreken. Ik begon in 1978 achter de telex van de edelmetaalafdeling van Credit Suisse. Zo verdiende ik wat bij tijdens mijn studie aan de universiteit. In 1985 maakte ik de overstap naar een andere bank, UBS. Ik bleef in het bankwezen tot 2001, toen ik het gevoel en de indruk kreeg dat de sector van fysiek edelmetaal steeds belangrijker zou gaan worden.

Ik vond dat het belang van deze sector in zekere mate werd genegeerd door de banken. Daarom besloot ik de overstap te maken naar het smelten van edelmetalen. De smelterij waar ik werk is, zoals je zegt, een van de grootste ter wereld. Ik heb me bij deze smelterij bezig gehouden met de handel, financiering en hedging van edelmetalen.

Lees verder bij Goudstandaard

gold-refinery

Hoofd smelterij: “Er is minder liquiditeit in de fysieke goudmarkt dan we in het verleden gewend waren”