Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Volgens HSBC kan de goudprijs dit jaar nog stijgen naar $1.200 tot $1.225 per troy ounce, een stijging van bijna tien procent ten opzichte van de goudkoers van $1.119 per troy ounce op het moment van schrijven. In een nieuw rapport dat afgelopen vrijdag werd uitgebracht voeren analisten van de bank vijf argumenten aan waarom we tegen het einde van dit jaar een hogere goudkoers mogen verwachten. We hebben de vijf punten voor u samengevat:

1. Renteverhoging Fed is al in de goudprijs verwerkt

De financiële markten anticiperen al sinds 2013 op een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Sindsdien zit de goudprijs in een dalende trend. Volgens HSBC is dit nieuws al ingeprijsd in de markt en zal de daadwerkelijke renteverhoging (als die er al komt) geen negatief effect meer hebben. Blijft de rentestap uit, dan kan de goudprijs zelfs weer wat stijgen.

2. Renteverhoging kan goud doen stijgen

De renteverhoging wordt vaak uitgelegd als negatief voor goud, omdat goud geen cashflow oplevert en je meer rendement misloopt door in goud te zitten bij een oplopende rente. Maar HSBC komt in haar rapport met een andere analyse. Analisten van de bank merkten op dat de dollar historisch gezien de neiging heeft zwakker te worden bij een stijgende rente. Kijken we naar de vorige vier periodes waarin de Federal Reserve de rente verhoogde gedurende de afgelopen dertig jaar, dan zien we dat de dollar iedere keer juist zwakker werd in de eerste honderd dagen na de eerste renteverhoging.

“Dit patroon heeft belangrijke implicaties voor goud. De geschiedenis laat zien dat de goudprijs over het algemeen stijgt, soms met een vertraging, na de eerste renteverhoging”, zo schrijft de bank.

3. Short covering rally

Door de prijsdaling van vorige maand is de goudprijs gezakt naar het laagste niveau in ruim vijf jaar tijd. Door de prijsdaling gingen hedgefondsen voor het eerst in lange tijd weer netto short op goud, wat mogelijk een goede contraire indicator is. Als zoveel beleggers en hedgefondsen short zijn op goud kan een short covering rally optreden. Daarvoor is slechts een kleine omslag in het sentiment nodig, zo denkt HSBC. Op 7 juli bereikte de shortpositie goud op de Comex nog een recordniveau. Heel veel speculanten zijn dus al short op goud.

4. Lagere prijzen stimuleren vraag

Ook bij HSBC hebben ze opgemerkt dat een daling van de goudprijs doorgaans gepaard gaat met een toenemende vraag naar fysiek goud, vooral in de Aziatische markt. “In belangrijke goudmarkten als China, India, Indonesie en Vietnam, maar ook in andere opkomende markten, hebben consumenten minder middelen tot hun beschikking staan om hun spaargeld veilig in op te slaan”, zo schrijft HSBC. Daar komt bij dat er per hoofd van de bevolking in India en China maar een beperkte hoeveelheid goud gekocht wordt. Deze markten hebben nog veel groeipotentieel.

5. Centrale banken blijven goud kopen

De toename van de goudvoorraad van de Chinese centrale bank is op de langere termijn zeer positief voor de goudmarkt. “De PboC is een belangrijke centrale bank met een aanzienlijke invloed. Het feit dat zij goud kopen kan andere centrale banken aansporen hetzelfde te doen. Veel centrale banken hebben nog een kleine goudreserve in verhouding tot hun valutareserves”, zo schrijft HSBC in haar rapport. Net als China voegt ook Rusland de laatste jaren veel goud aan haar reserves toe. Sinds 2010 zijn centrale banken netto kopers van goud.

Niet alleen HSBC is positief over goud, ook Thomson Reuters GFMS verwacht een stijging van de goudprijs.

goldbars-gs

HSBC verwacht nog dit jaar stijging goudprijs naar $1.225