Hugh Hendry: “Het kopen van goudmijnaandelen is waanzin”

Naast goud is Hugh Hendry ook een liefhebber van Amerikaanse staatsobligaties. Met aandelen heeft hij weinig meer op, want hij zegt short te zijn op de S&P 500 index. Zijn motivatie: “Aandelen waren een prachtige belegging voor de vijf jaren voorafgaand aan het einde van 2008. Het was winstgevend, maar sinds de interventie van de centrale bank (in de vorm van QE) in maart 2009 is de beurs steeds minder voorspelbaar. Door monetaire verruiming heeft de S&P 500 het niet slecht gedaan ten opzichte van goud, maar dat kan volgens Hendry ook komen omdat goud in 2009 al iets te hard was gestegen.”

Voor wat betreft het beleggen in aandelen van goudmijnen is Hendry resoluut: “Er is geen reden om in goudmijnaandelen te zitten, het zit zo dicht tegen waanzin aan als je maar kunt bedenken.” De risicopremie gaat omhoog als de goudprijs omhoog gaat, maar tegelijkertijd zullen meer mensen azen op het ondergrondse goud. Het risico van confiscatie is volgens Hugh Hendry dermate groot dat mijnbouwaandelen moeilijk te waarderen zijn.

Hier snijdt Hugh Hendry een onderwerp aan dat vaak genoeg onderschat wordt. We hebben alleen dit jaar al verschillende voorbeelden voorbij zien komen waarin gehint wordt naar (gedeeltelijke) nationalisatie van goudmijnen. Ook keert de tendens zich doorgaans tegen de 'blanke Westerse belegger', die in de ogen van de armere goudproducerende landen een onevenredig groot aandeel hebben in de winst van goudmijnen. Voor veel mijnwerkers in Zuid-Afrika was dat een reden om deze zomer te staken en hogere lonen te eisen. Of die opmerkingen nou terecht zijn of niet laten we in het midden, maar een belegging in goudmijnen is zeker niet zonder risico's.  Naast een mogelijke (gedeelde) nationalisatie van goudmijnen kunnen overheden in de goudproducerende landen ook besluiten om een extra hoge belasting te heffen op de winning of op de export van waardevolle metalen, zodat de winstgevendheid van mijnbouwbedrijven onder druk komt te staan (en daarmee de aandeelhouderswaarde).

Hugh Hendry zegt niet te kunnen voorspellen waar de goudprijs heen gaat, maar hij denkt dat een long positie op goud en een short positie op de S&P 500 aandelenindex zijn vruchten zal afwerpen.

Hugh Hendry is zeer kritisch over beleggen in goudmijnaandelen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo