Hugo Salinas Price over de ‘prijs’ van de dollar

De prijs van een dollar is volgens dat uitgangspunt 0,01835 gram goud, slechts twee honderdste van een gram. Dat is de simpele rekensom van $1 gedeeld door de goudprijs van $1.695 per troy ounce. Omdat goud volgens de Mexicaanse miljardair het uitgangspunt is zegt de goudprijs alleen iets over de waarde van een bepaalde valuta op dat moment. Een hogere goudprijs betekent dat het geld minder waard is geworden, een dalende goudprijs het tegenovergestelde.

Volgens Salinas Price zitten de media er ook naast als ze zeggen dat goud volatiel is. Wat fluctueert zijn de waardes van de verschillende valuta, aldus de miljardair die zelf een positie heeft in goud en zilver. Om die reden zou er een bankencartel zijn dat samenwerkt om de goudprijs in dollars te onderdrukken. De Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) verzamelt al jaren bewijzen die aantonen dat er actief gemanipuleerd en geïntervenieerd wordt in de goudmarkt. Een hoge goudprijs signaleert waardedaling van de dollar en ondermijnt daarmee het wereldwijde vertrouwen in deze munt.

De goudprijs van een dollar

De goudprijs van een dollar, zoals Hugo Salinas Price het zelf graag wil noemen, is gezakt van 0,8886572 gram goud in 1934 (koppeling van $35 per troy ounce) naar minder dan twee honderdste van een gram goud vandaag. Door inflatie is de dollar steeds minder waard geworden en volgens Salinas Price zal die trend zich voortzetten totdat de goudprijs van een dollar naar nul is gezakt. Op dat moment is de dollar waardeloos in termen van goud en kan er geen goud meer gekocht worden met dollars, hoeveel het er ook mogen zijn.

Hugo Salinas Price voegde het volgende filmpje toe aan dit artikel, dat te vinden is op Jesse's Café Américain. Het filmpje is een jaar oud, maar behandelt materie die nog steeds actueel is: de stock to flow ratio van goud.

Lees ook ons eerdere artikel over Hugo Salinas Price, waarin hij uitlegt dat goud te waardevol is om gebruikt te worden als geld.

Ronald-Peter Stöferle en James Turk over goud en de stock to flow ratio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.