“India kan 200 ton goud swappen voor dollars”

India moet haar eigen goudreserve aanspreken om het tekort op de betalingsbalans te verlichten, dat stelt David Gornall van de London Bullion Market Association (LBMA). Door een deel van de goudvoorraad uit te lenen kan ze dollars ophalen die nodig zijn om de waarde van de roepie te stabiliseren en problemen met de betalingsbalans te verzachten.

“De Reserve Bank of India kocht vier jaar geleden 200 ton goud van het IMF voor een prijs van $1.045 per troy ounce. De regering kan dat goud swappen voor dollars”, zo verklaarde Gornall tijdens de India International Gold Convention 2013. “Door goud te swappen voor valuta kun je toegang krijgen tot dollars voor een periode die je zelf kunt bepalen, terwijl je nog steeds recht hebt op het goud”.

David Gornall benadrukt dat hij niet pleit voor verkoop van het Indiase goud, maar slechts voor een tijdelijke ruil van goud voor dollars. Logistiek is dat geen ingewikkelde operatie, want de 200 ton goud die India in 2009 kocht van het IMF ligt nog steeds op haar oorspronkelijke locatie. De Reserve Bank of India heeft deze goudstaven nooit over laten vliegen naar haar eigen kluis. De aankoop werd boekhoudkundig overgezet naar de centrale bank van India.

Turkije

Volgens Gornall kan India het voorbeeld van Turkije volgen. Dat land had tussen 2001 en 2009 ook te kampen met een snel oplopend tekort op de betalingsbalans en een scherpe waardedaling van de eigen valuta. Haar buitenlandse valutareserve daalde, terwijl de inflatie een niveau van 10% bereikte. Gebaseerd op het voorbeeld van Zuid-Korea in 1998 kwam de Turkse regering met een goud deposito systeem op de proppen. Hoewel de Turken destijds niet zoveel goud omruilden als de Zuid-Koreanen wist het programma het vertrouwen in de Turkse lira wel te herstellen. Het goud deposito systeem van Turkije zorgde voor herstel van de wisselkoers en een daling van het tekort op de betalingsbalans, aldus Gornall. “Hier kan men lessen uit trekken”.

Bron: The Hindu Business Line

India kan eigen goudvoorraad swappen om roepie te steunen
India kan eigen goudvoorraad swappen om roepie te steunen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over ““India kan 200 ton goud swappen voor dollars”

 • 20 augustus 2013 om 17:22
  Permalink

  mijn visie over de goudmarkt .Toen we door de 1400 dollar zakten was het gedaan .Als nu het tegenovergestelde gebeurt en we gaan door de 1400 dollar in een stijgende markt dan verwacht ik pas echt vuurwerk ,dan kan het wel is heeeeel hard omhoog gaan mvg Marcel

  Beantwoorden
  • 21 augustus 2013 om 21:40
   Permalink

   Een stijgende goudprijs zou betekenen dat de belangstelling voor het ‘papiergoud’ weer toeneemt. Niet dat de vraag naar fysiek metaal stijgt. Ik ben er dus niet zo zeker van dat de goudprijs sterk zal opveren. Uiteindelijk gaan we denk ik naar beneden, totdat het moment komt waarop er geen goud meer te vinden is voor die lage prijs. Daar is nu overigens nog lang geen sprake van. In India gaat het die kant al wel op door de importbeperkingen. De premies zijn daar al $40 per troy ounce door schaarste.

   Beantwoorden
   • 22 augustus 2013 om 13:53
    Permalink

    We zullen zien Frank jou vehaal snap ik wel maar ik denk dat dat punt nog wat verder weg ligt .1400 zie ok als een psygologische grens waar de papier markt echt el even op inspeeld .Mooi dat we ook soms verschillend denken maar 1 ding zijn we het stellig over eens ,de lange termijn is maar 1 kant op en dat is omhoog ;-]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.