India kocht in juli 70,1 ton goud

India heeft in juli meer goud gekocht dan in de maand daarvoor, ondanks de toenemende importbeperkingen voor het gele edelmetaal. In totaal werd er de afgelopen maand voor $2,9 miljard aan goud geïmporteerd, tegenover $2,45 miljard in de maand juni. Rekenen we die bedragen om naar de gemiddelde goudprijs, dan zien we dat het geïmporteerde volume goud nog sterker toegenomen is.

Import stijgt weer

Was de gemiddelde goudprijs in juni nog $1342,40 per troy ounce, in juli zakte de prijs naar gemiddeld $1.286,70 voor hetzelfde gewicht. Met deze prijzen als uitgangspunt komen we uit op volumes van 56,77 ton goud in juni en 70,1 ton goud in juli (+23,48%). In april en mei importeerde de Indiase bevolking ook al veel goud, tot ongenoegen van de regering en de centrale bank. De import van goud drukt de betalingsbalans verder in het rood, waardoor India moet interen op haar buitenlandse valutareserves. Dat zet ook de waarde van de Indiase roepie onder druk.

De Indiase minister van Financien, P. Chidambaram, beschouwt goud als het meest niet-essentiële importgoed en doet er daarom alles aan om de aankopen van goud te ontmoedigen. Voordat de juweliers gouden sieraden in de etalage kunnen leggen moeten er al drie hordes genomen worden:

  1. Een importheffing van 8% op goud
  2. De verplichting om tenminste 20% van het geïmporteerde goud weer als juwelen te exporteren
  3. Juweliers die gouf inkopen moeten dat voorfinancieren middels een lening bij de bank

“Premie goud naar $100 per troy ounce”

Deze obstakels maken het goud niet alleen schaars, ze drijven ook de prijs van het eindproduct verder op. Bloomberg schrijft dat de premie op fysiek goud op de Indiase goudmarkt in een week tijd verder gestegen is van $30 naar $40 per troy ounce. Maar daar zal het volgens Haresh Soni van de All India Gems & Jewellery Trade Federation niet bij blijven:

“De premie op goud kan stijgen tot $100 per troy ounce, indien de overheid de regels niet versoepelt. Wie nu naar de markt gaat om goud te kopen bij de handelaren kan zeer hoge premies verwachten. Handelaren die eerder een voorraad hebben aangelegd profiteren nu van de importbelemmeringen” 

Ongeveer 90% van alle juweliers in India is aangesloten bij de All India Gems & Jewellery Trade Federation, een federatie die de belangen van 300.000 juweliers in India behartigt. Dat geeft de uitspraken van Haresh Soni extra lading.

Volgens Barclays kan de premie op fysiek goud in India stijgen naar $45 per troy ounce, tenzij er meer goud via onofficiële kanalen het land binnen wordt gebracht. Die onofficiële importkanalen worden de komende maanden steeds belangrijker, want het Indiase trouwseizoen staat weer voor de deur. Het is in goede Indiase traditie om op dit soort gelegenheden goud te kopen en cadeau te geven.

Smokkel

Door de importbeperkende maatregelen komt er steeds meer goud binnen via naastgelegen landen. Pakistan kondigde recent een totaalverbod uit op de import van goud, omdat een groot gedeelte van het edelmetaal direct de grens over ging naar India. Ook Pakistan is zuinig op haar buitenlandse valutareserves en besloot daarom een maand lang de import van goud tegen te houden. In juli importeerde Pakistan $514 miljoen aan goud, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar!

Voor Indiërs is het aantrekkelijk om goud weg te smokkelen uit Pakistan, omdat laatstgenoemde geen importheffing voor goud hanteert. “Het verschil in importheffing heeft de gezorgd voor een toename van de import van belastingvrij goud in Pakistan en goudsmokkel richting India”, zo valt te lezen op de website van het Pakistaanse ministerie van Financiën.

Ook Sri Lanka heeft hinder ondervonden van goudsmokkelaars uit India. Dat probleem werd eind juni aangepakt met een importheffing van 10%, nog hoger dan de importheffing in India. Nepal probeert de smokkel van goud te beperken met een verhoging van de importheffing van 3.000 naar 3.600 Nepalese roepies per 10 gram. In juli werd er nog een lading van 35 kilogram goud onderschept die onderweg was van Nepal naar India.

Nepal heeft de afgelopen elf maanden al 14% meer goud geïmporteerd dan in dezelfde periode van vorig jaar. Sri Lanka zag haar import in de eerste vier maanden van dit jaar zelfs met 46,7% stijgen ten opzichte van vorig jaar. Alleen in de maand april importeerde Sri Lanka volgens haar eigen centrale bank $50 miljoen aan goud.

Bronnen: Reuters en Bloomberg (via Mineweb)

goldbars-5-teaserIndia importeerde in juli 70,1 ton goud, ruim 23% meer dan in juni

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders