India overweegt goud van haar bevolking te kopen

India overweegt een radicaal plan om goud van de eigen bevolking te kopen. Als private banken goud kopen en dat naar de smelterijen te brengen hoeft er minder goud geïmporteerd te worden, zo is de gedachte. Dat is weer gunstig voor de betalingsbalans en de waarde van de roepie. India heeft een tekort van $90 miljard op de betalingsbalans, dat voor een aanzienlijk gedeelte toegeschreven kan worden aan de import van goud.

Binnenkort zal er een pilot gelanceerd worden om de effectiviteit van de maatregel te peilen, zo vertelde een bron die nauw verbonden is met de Reserve Bank of India aan Reuters. “We beginnen met een pilot onder een aantal banken, die goud zullen inkopen van huishoudens. Dit zal spoedig beginnen, we hebben het al besproken met de banken”. De centrale bank zal de banken vragen om gouden sieraden, goudbaren en gouden munten terug te kopen van huishoudens, in ruil voor Indiase roepies. Om klanten over de streep te trekken zullen banken betere prijzen bieden voor het goud dan de goudinkoop winkeltjes en juweliers.

31.000 ton goud

Naar schatting ligt er in India in totaal ongeveer 31.000 ton goud bij particulieren, banken en de centrale bank. Dat goud heeft bij de huidige goudprijs een waarde van $1,4 biljoen. Door een gedeelte van dat goud van particulieren te kopen kan het tekort op de betalingsbalans gedicht worden. In 2012 importeerde India 860 ton goud, omgerekend is dat 2,77% van het totale goud in India. Toch valt de effectiviteit van de maatregel te betwijfelen, gezien het feit dat Indiërs liever in goud sparen dan in roepies. Men hoeft alleen maar naar de wisselkoers van de munt te kijken om te begrijpen waarom dat zo is.

De meeste Indiërs kopen juist goud om van ‘overbodige’ roepies af te komen. De plannen van de Reserve Bank of India zouden dus alleen in de marge effectief zijn, de marge van Indiërs die goud verkopen omdat ze dringend geld nodig hebben.

Betalingsbalans

In 1991 werd India ook al geconfronteerd met een tekort op de betalingsbalans. Toen moest het land 67 ton goud verkopen aan Europa om een ‘default’ te voorkomen. Men probeerde de verkoop van goud toen geheim te houden, maar dat mislukte toen een transportwagen met goudstaven autopech kreeg op weg van de centrale bank naar het vliegveld.

De Indiase minister van handel, Anand Sharma, zei donderdag dat de centrale bank van India de mogelijkheden moet onderzoeken om de goudvoorraad te gelde te maken. Het is niet bekend of hij daarmee doelt op de nationale of de private goudreserves van India. “Als we met de huidige goudprijs 500 ton goud kunnen binnenhalen, dan dicht dat ons tekort op de betalingsbalans”, aldus Sharma.

Econoom Madan Sabnavis van CARE Ratings in Mumbai is sceptisch over de nieuwe strategie van de Reserve Bank of India: “Het verpanden van goud is een wanhopige maatregel. Het stuurt een compleet verkeerd signaal naar iedereen in het land. We hebben de hele tijd gedaan alsof we de situatie onder controle hadden, terwijl het tegendeel waar was”.

Zwakke roepie

De Indiase munt is dit jaar de zwakste van alle Aziatische valuta. Terwijl de goudprijs in euro’s en dollars bijna 16% lager staat dan begin dit jaar staat die in India 4,1% hoger dan op 1 januari 2013. Dat verschil is volledig toe te schrijven aan de zwakke munt. Indiërs zijn gewend geraakt aan de hoge inflatie en sparen daarom bij voorkeur in fysiek goud. In veel Westerse economieën is de inflatie veel minder hoog, waardoor veel meer mensen genoegen nemen met het gemak van geld op een spaarrekening.

De maatregel van de centrale bank van India kan een averechts effect hebben, omdat ze ook gaat bieden op goud. De hogere importheffing, die bedoeld was om de import van goud te beperken, betekent in de praktijk dat de goudprijs nog verder stijgt. Willen Indiase banken goud ‘los weken’ bij de bevolking, dan zal ze ook hogere prijzen moeten bieden om te compenseren voor de hogere importheffing.

Indiase centrale bank probeert van alles om goudmarkt te temmenDe Indiase centrale bank probeert van alles om goudmarkt te temmen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “India overweegt goud van haar bevolking te kopen

 • De enige oplossing die de Indiase regering heeft is hun munt koppleen aan goud…maarja dan gaan ze van het schukdsysteem af en moet de overheid discipline tonen in hun uitgaven zo zonder geldpers. Daarbij loop je het risico dat de VS zich zeer aggressief opstelt omdat hun gratis fiatgeld dan heel snel enorm onder druk komt te staan.

  Beantwoorden
  • Ik kan me niet voorstellen dat een land haar munt koppelt aan goud. Ten eerste beperkt het de mogelijkheid om schulden te maken en dat wil de regering (en waarschijnlijk ook de bevolking!) niet. Een ander probleem is dat je een koppeling aan goud tegen een vaste koers alleen kunt volhouden door continu goud te kopen of te verkopen, naargelang de gekoppelde prijs.

   Ik blijf het mooi vinden dat de Indiase overheid haar bevolking bekritiseerd over het kopen van goud, terwijl de regering in 2009 hetzelfde deed (200 ton goud IMF)….

   Achja, in India ligt genoeg goud om zonder kleerscheuren door de transitie heen te komen (dollarcrash & crash papieren goudmarkt).

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders