Centrale bank India gaat goud uitlenen

De Reserve Bank of India (RBI) heeft een plan bedacht om de schaarste aan goud in eigen land te verlichten zonder het beruchte importquotum op te heffen. Door een deel van de nationale goudvoorraad beschikbaar te stellen aan Indiase banken kan er meer goud in circulatie worden gebracht, zonder het te moeten importeren. Dit kan de premie op goud op de Indiase goudmarkt verder omlaag drukken. De Indiase centrale bank heeft in de stad Nagpur een voorraad goudstaven liggen, bestaande uit zeer oude goudstaven met een lagere zuiverheid.

In ruil voor deze oude goudstaven kan de RBI zuivere goudbaren inkopen in Londen. Op deze manier denkt de centrale bank twee vliegen in één klap te slaan. Niet alleen  verbetert de centrale bank de kwaliteit van haar goudreserve, ook kan ze de druk verlichten op de Indiase goudmarkt zonder importbeperkende maatregelen te hoeven schrappen. Als gevolg van het importquotum is er al enige tijd een beperkt aanbod van fysiek goud op de Indiase markt, omdat het quotum een maximum stelt aan de import van het edelmetaal.

Goud verhandelbaar maken

De Economic Times of India heeft van verschillende goudhandelaren en bankiers te horen gekregen dat ze mogen bieden op het goud van de centrale bank. Het is de eerste keer dat de RBI op deze manier een deel van haar goudvoorraad ter beschikking stelt aan de markt. Het nieuwe goud dat de centrale bank wil kopen via Londen zal daar waarschijnlijk ook blijven liggen. Op die manier heeft India meer goud dat gemakkelijk te verhandelen is. Veel centrale banken bewaren een deel van hun goudreserve in opslagcentra als Londen en New York, zodat ze het makkelijk onderling kunnen verhandelen tegen lage transactiekosten.

De Indiase centrale bank heeft een officiële goudreserve van 557,7 ton, waarmee het land op de elfde plaats komt in de ranglijst van landen en instituties met de grootste goudreserves. Deze reserve heeft tegen de huidige goudprijs een waarde van 20,8 miljard. De totale reserve van de RBI heeft een omvang van ongeveer $315 miljard. In 2009 kocht de centrale bank van India nog 200 ton geel metaal van het IMF.

India wil oude goudstaven uit de voorraad halen en op de markt brengen. Foto van Bobby Yip/Reuters

India wil oude goudstaven uit de voorraad halen en op de markt brengen. Foto van Bobby Yip/Reuters

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders