Infographic: De premie op goud en zilver uitgelegd

Iedereen die zich wel eens verdiept heeft in goud kopen of zilver kopen weet dat de prijs van munten en baren altijd wat hoger is dan de wereldwijde spotprijs van beide edelmetalen. Op goud is de premie maar een paar procent, terwijl de premie op zilveren munten vaak boven de 20% ligt ten opzichte van de zilverprijs. Hoe kan dat? Precies dat wordt aan de hand van de volgende infographic van JM Bullion duidelijk gemaakt. De premie is opgebouwd uit een aantal componenten, kort samengevat zijn dat de volgende:

  • Productiekosten van munten en baren
  • Transportkosten
  • Voorraadfinanciering
  • Winstmarge groothandel en winkel
  • Belasting (btw)
  • Vraag en aanbod (schaarste)

1. Productiekosten

Het slaan van munten en het gieten van baren is een proces waar grote machines en bekwaam personeel voor nodig is. Voor grote goudbaren en zilverbaren is die premie zeer klein, maar bij kleinere munten en baren liggen de kosten procentueel uiteraard een stuk hoger. Daarom betaalt u voor grote baren en munten relatief gezien veel minder premie dan voor kleine baren en munten. Ook de afwerkingsgraad en verpakking en het prijsbeleid van het munthuis zijn van invloed op de premie.

2. Transportkosten

Goud en zilver moet met verzekerde waardetransport van het munthuis naar de groothandel en van de groothandel naar de winkel verstuurd worden. Ook deze kosten zitten in de prijs van munten en baren verwerkt.

3. Voorraadfinanciering

Vanwege de hoge waarde van edelmetalen moeten groothandels en winkels hun voorraad vaak ergens financieren. Daar zijn kosten aan verbonden. Daarnaast moet het koersrisico worden afgedekt, bijvoorbeeld met termijncontracten. Ook daar zijn kosten aan verbonden.

4. Winstmarge groothandel en winkel

Uiteraard moet de groothandel en de winkel ook wat geld overhouden aan het verhandelen van edelmetalen. Anders dan je misschien zou verwachten met de grote bedragen die in deze sector omgaan zijn de marges vrij dun.

5. Belasting

De belasting verklaart waarom de premie op zilveren munten zoveel hoger is dan op gouden munten. Binnen de Eurozone is beleggingsgoud vrijgesteld van btw, terwijl zilveren munten onder de gunstige margeregeling verhandeld worden. Zilverbaren worden met de volledige 21% btw belast, omdat dit edelmetaal als grondstof wordt aangemerkt. Ook platina en palladium vallen daarom in het hoge btw-tarief van 21%.

6. Vraag en aanbod

De munthuizen, leveranciers en winkels houden vaak maar een beperkte voorraad edelmetalen aan. Wanneer de vraag plotseling sterk toeneemt kunnen er tekorten ontstaan, bijvoorbeeld omdat munthuizen en smelterijen in korte tijd niet genoeg kunnen produceren om aan de vraag vanuit de markt te voldoen. In deze situatie kunnen de premies flink oplopen. Wanneer het rustig is in de markt en de voorraden aangevuld zijn dalen de premies meestal weer.

Bron: Hollandgold

Gold Silver Premiums_04

Premie op goud en zilver uitgelegd (Bron: JM Bullion)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *