Sommige mensen kopen goud om rendement te maken, maar voor de meest vermogende mensen is het vooral een manier om hun vermogen te beschermen. Goud vertegenwoordigt immers koopkracht, zonder dat er een tegenpartij risico tegenover staat. Ook is het een vorm van vermogen die geheel buiten het financiële systeem staat en die daarmee bescherming biedt tegen een financiële crisis zoals die van 2008.

Een ander argument voor goud is dat het gezien wordt als een hedge tegen geopolitiek risico. Dat is ook de reden dat landen als Rusland en China de laatste jaren een grote hoeveelheid goud verzameld hebben. Met het goud kunnen deze handel blijven drijven, ook in een doemscenario waarin strenge sancties worden opgelegd en banktegoeden geblokkeerd worden.

De volgende infographic van Visual Capitalist laat zien welke miljardairs goud kopen als onderdeel van hun beleggingsportefeuille. Uiteraard is dat maar een topje van de ijsberg, want de meeste mensen die hun vermogen op een andere manier dan met beleggen vergaard hebben zullen deze informatie niet zo snel prijsgeven.

billionaires-precious-metals

Waarom de miljardairs van deze wereld goud kopen (Bron: Visual Capitalist)