Iran ontdekte 90 ton ondergrondse goudreserves in 2011

Het goud is voor een deel gevonden in de meest westelijke deel van Iran, het gebied waar veel Koerden wonen. Een andere grote goudreserve werd ontdekt in het uiterste zuid-oosten van Iran, namelijk in Sistan en Beloetsjistan. Met deze nieuw ontdekte goudreserves komt de totale ondergrondse goudreserve van Iran uit op 320 metrische ton, aldus de Iraanse organisatie van geologie- en mineraalontdekkingen. Naast goud werden er ook tal van andere grondstoffen ontdekt, zoals ijzer, koper, molybdeen en natriumsulfaat.

Volgens Bullionstreet beschikt Iran over 3% van alle wereldwijd in kaart gebrachte bodemschatten, waarmee het land de eerste plek in neemt onder alle landen in het Midden-Oosten en de derde positie verovert wanneer het wordt gerekend tot de Aziatische landen. Bronnen verklaarden tegenover Bullionstreet dat Iran zo veel mogelijk goud moet verzamelen, nu het door Amerika is afgesloten van het inteationale bancaire systeem. Daaruit blijkt maar weer dat goud een alteatief kan zijn voor geld, een alteatief dat niet kwetsbaar is voor inteationale politieke besluitvorming. Onlangs importeerde Iran voor $480 miljoen aan fysiek goud via Turkije en eerder dit jaar sloot het al deals met India en China om betalingen met goud of andere valuta dan Amerikaanse dollars mogelijk te maken.

Deze ontwikkelingen houden verband met de sancties die zijn opgelegd door de VS en Europa, waardoor de Iraanse centrale bank werd afgesloten van het Westerse betalingssysteem en het land geen olie meer kon exporteren naar Europa. Om de economie, waarvan de export van ruwe olie een substantieel deel uitmaakt, zoveel mogelijk draaiende te houden kiest Iran noodgedwongen voor betaling in andere valuta en in goud.

Goudreserves

De nieuwe goudreserves die zijn aangetroffen in het westen en zuid-oosten van Iran leveren nog niet meteen resultaat op. Doorgaans verstrijken er enkele jaren tussen de ontdekking van de goudreserve en de daadwerkelijke goudwinning. Het opstarten van een goudmijn kost veel tijd en vereist in eerste instantie veel investeringen.

Iran is de laaste tijd druk bezig om haar goudreserves te vergroten. Dat gebeurt onder meer door goud bij te kopen, maar ook door steeds meer ruwe olie in goud te verhandelen. Het Iraanse TehranTimes schreef begin dit jaar dat het land over ongeveer $120 miljard aan buitenlandse reserves beschikt, aangevuld met 907 metrische ton aan goudreserves. Deze cijfers werden toen verstrekt door Yahya Ale-Eshagh, het hoofd van de Iraanse Kamer van Koophandel. Hij verklaarde ook dat Iran in de afgelopen jaren al veel goud heeft gekocht, toen de prijs nog rond de $600 per troy ounce stond.

Kaart van Iran (Bron: Geology.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo