Iran zoekt toevlucht in goud

De bevolking van Iran zoekt haar toevlucht in fysiek goud, nadat de centrale bank vorige week strenge kapitaalcontroles invoerde om een vlucht van vreemde valuta uit het land tegen te houden. Door de terugkeer van de Amerikaanse sancties tegen Iran heeft de centrale bank besloten dat iedereen die het land uit gaat maar een beperkt bedrag aan vreemde valuta mag meenemen.

Iraniërs die met het vliegtuig het land uit reizen mogen nog maar €5.000 meenemen, terwijl diegene die over land of per boot de grens oversteken slechts €2.000 bij zich mogen hebben. Door deze beperkingen probeert de centrale bank zoveel mogelijk harde valuta in eigen land te houden, met als gevolg dat de bevolking nu op grote schaal een toevlucht zoekt in fysiek goud.

Goud vervangt dollar in Iran

Volgens Hossain Pendarvand, directeur van de Iran Gold & Jewelry Association, heeft goud op de lokale markt inmiddels de rol van de dollar overgenomen en wordt het edelmetaal gebruikt om de kapitaalcontroles van de centrale bank te omzeilen.

Het zijn niet alleen de kapitaalcontroles waardoor Iraniërs meer goud kopen. Ook de waardedaling van de Iraanse rial en de vrees voor een verdere devaluatie van de munt dragen bij aan de vlucht naar deze veilige haven. In de aanloop naar het besluit van Trump om de Iran deal open te breken ging de waarde van de rial omlaag, om na het definitieve besluit weg te zakken tot een wisselkoers van 75.000 rial tegenover de dollar.

Goudprijs in Iraanse rial sinds 2004 (Bron: Goldprice.org)

Goud als veilige haven

Het is geen toeval dat men in tijden van grote politieke en economische onzekerheid op zoek gaat naar een veilige haven. Edelmetalen als goud en zilver hebben geen tegenpartij risico en kunnen buiten het financiële systeem om bewaard en verhandeld worden. Dat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor politiek risico en voor valutarisico.

De bevolking van Iran is al langer bezig met goud kopen, want cijfers van de World Gold Council laten zien dat er sinds begin vorig jaar steeds meer gouden munten en baren worden verkocht en dat deze markt in Iran inmiddels veel groter is dan die in Saoedi-Arabië.

Steeds meer vraag naar beleggingsgoud in Iran (Grafiek via Bloomberg)

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders