Is het goud echt op?

is-goud-echt-opIn de media doken de afgelopen dagen tal van verhalen op dat goud vrijwel uitverkocht zou zijn. Veel Duitse edelmetaalwebshops bleken (tijdelijk) de verkoop te hebben gestopt.

 

Hier de echte feiten.

Door de Griekse crisis en het inzetten van de nucleaire optie door de ECB, het opkopen van eigen staatsobligaties, is de vlucht naar goud in Europa in een tweede versnelling gekomen. De eerste was ingezet na de Lehman crash van eind 2008. De zorgde voor het ontstaan van veel nieuwe aanbieders die goud (en zilver) via inteet begonnen aan te bieden. Dit kon doordat vrijwel alle banken het goudloket hadden gesloten.

De grote stijging van de vraag naar goud eind 2008, zorgde ook toen voor het tijdelijk schaars worden van het beschikbare edelmetaal. Niet omdat het goud op was in de wereld, maar omdat de weinige producenten van goud en zilver niet meer aan de vraag konden voldoen. Zij moesten eerst hun productiecapaciteit opschroeven.  Met het herstel van de koersen en de relatieve opleving van de economie keerde de rust ook op de goudmarkt weer terug. Maar de verkopen bleven stabiel op een relalief hoog niveau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.