Is het goud-ETF op haar retour?

De goudvoorraad van het grootste goud-ETF ter wereld is door de recente daling van de goudkoers gezakt naar het laagste niveau sinds september 2008. Het ETF liquideerde de afgelopen week 20 ton goud, waarmee de totale voorraad van het fonds naar 687,31 ton zakte. Vrijdag was de uitstroom het grootst, toen ging 1,6% van de totale voorraad edelmetaal uit de kluis. Dat was de grootste uitstroom op één dag sinds juni 2013.

Beleggers stappen uit goud-ETF’s uit angst voor een verdere daling van de goudkoers. Deze week zakte de prijs naar €1.000 per troy ounce, het laagste niveau sinds het begin van dit jaar. In dollars bereikte de goudkoers zelfs het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd. De verwachting van een stijgende rente in de VS en de waardestijging van de dollar waar goud meestal in genoteerd wordt drukt zwaar op de goudkoers.

Goud-ETF’s op hun retour?

Vanaf 2004 kwamen de eerste goud-ETF’s op de markt. Het GLD fonds werd al snel de grootste en zag haar totale goudvoorraad groeien van iets meer dan 100 ton tegen het einde van 2004 naar een record van ongeveer 1.350 ton in december 2012. Sindsdien is de voorraad goud weer gehalveerd, omdat beleggers bijna onafgebroken goudaandelen verkochten.

Niet alleen het GLD zag goud wegvloeien uit het fonds, maar ook vergelijkbare ETF’s. De totale goudvoorraad van alle goud-ETF’s samen zakte deze week naar het laagste niveau sinds 2009, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg. De volgende twee grafieken laten de voorraadontwikkeling van GLD zien, afgezet tegenover de goudkoers in dollars.

Lees verder bij Doijer & Kalff

goudvoorraad-gld-2004-2015

Totale goudvoorraad GLD terug op laagste niveau sinds september 2008

goudvoorraad-gld-mutaties-fixed

Maandelijkse instroom en uitstroom van goud uit GLD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders