Jim Rickards: ‘Inflatie is de onzichtbare vijand’

In het gesprek, dat te luisteren is via de website van King World News, werpt Jim Rickards zijn kritische blik op de ingrepen van beleidsmakers en centrale bankiers die proberen de crisis onder controle te houden. Wat betreft de Europese schuldencrisis merkt Jim Rickards op dat er teveel negativiteit is over de toekomst van de Euro. De problemen in de obligatiemarkt (met name van Griekenland, maar ook die van Portugal en Ierland en misschien binnenkort ook die van Spanje en Italië) zijn zichtbaar en deze zullen ook een grote impact hebben op de Europese banken. Veel banken zullen hierdoor onderuit gaan, met als gevolg dat ze verkocht of genationaliseerd gaan worden. Dit hoeft nog niet direct gevolgen te hebben voor de valuta, zo meent Rickards. De muntunie zal volgens hem niet direct uiteen vallen op het moment dat de grote banken in moeilijkheden komen. Veel beleggers maken niet het onderscheid tussen de obligaties, banken en de muntunie. De eerste twee staan er erg slecht voor, maar voor de euro is het beeld lang niet zo somber als nu in de media wordt voorgespiegeld.

Amerikaanse banken ondersteunen obligatiemarkt
In de markt voor Amerikaanse staatsobligaties is er momenteel weer heel wat anders aan de hand. De Amerikaanse overheid zal de banken meer en meer gaan dwingen om de obligatiemarkt te ondersteunen, zo denkt Rickards. De spookverhalen over de vermeende bubbel in Amerikaans staatspapier die op het punt staat om in te storten en over het mogelijke mislukken van obligatieveilingen zijn overtrokken, omdat de banken deze markt zullen blijven ondersteunen. Hier zal de Amerikaanse overheid ook druk achter zetten, met als argumentatie dat banken minder risicovolle bezittingen op hun balans moeten aanhouden (en dat zouden dus de Amerikaanse staatsobligaties moeten zijn). Jim Rickards maakt de vergelijking met 1950, toen de activazijde van de Amerikaanse banken voor 40% bestond uit staatspapier. Inmiddels is dat geslonken tot slechts 5%, waarmee hij duidelijk maakt dat banken nog genoeg ruimte hebben om hun posities in staatsobligaties uit te breiden. Omdat Amerikaanse banken door de overheid onder druk worden gezet om meer staatsobligaties op hun balans te plaatsen blijft de rente op die staatsobligaties laag, ondanks een stijgende inflatie.

Banken al gedeeltelijk genationaliseerd
Rickards merkt op dat zowel de verplichtingen van de banken (de spaargelden en deposito's) als ook de bezittingen (in dit geval alleen de staatsobligaties) door de overheid worden gegarandeerd. Hiermee heb je dus al in feite een gedeeltelijke nationalisatie van de banken, waar de overheid aan beide kanten van de balans een positie inneemt en de banken ondersteuning geeft. Met de macht die de Amerikaanse overheid heeft zal ze de banken ertoe proberen te dwingen meer staatsobligaties op te nemen, zodat de overheid haar tekorten kan blijven financieren tegen een zeer lage rente.

Doelmatige inflatie
De Federal Reserve zal volgens Rickards inflatie blijven creëren via diverse programma's zoals 'QE1', 'QE2' en 'Operation Twist'. De dollar wordt door meer geld in de economie te brengen systematisch verzwakt, met als doel gedurende een lange tijd (meer dan 10 jaar) een jaarlijkse inflatie te bewerkstelligen van ongeveer 5%. Daarmee kan de staatsschuld uiteindelijk in reële termen worden gehalveerd, omdat het geld tegen die tijd nog maar de helft van de huidige koopkracht heeft. Zo lang de inflatie hoger blijft dan de tekorten op de begroting van de overheid zal de schuld dus blijven krimpen (in reële termen).

Dit is volgens Rickards een vorm van diefstal, omdat veel mensen nog steeds denken dat het nu veiliger is om cash aan te houden (tegen een lage rente bij de bank). Ondertussen is de inflatie echter veel hoger dan de rente en zijn spaarders dus netto verliezers geworden, de koopkracht van hun vermogen neemt af. Inflatie is als de ontzichtbare dief die 's nachts via de achterdeur naar binnen sluipt, terwijl een belastingverhoging direct zichtbaar is. Mensen begrijpen precies wat de impact is van belastingen, terwijl inflatie veel moeilijker te begrijpen en waar te nemen is. Het is een onzichtbare vorm van diefstal, ten gunste van diegene die schulden hebben en ten koste van de spaarders.

Inflatie zou vooral de middenklasse en de onderklasse schaden, omdat die zich maar beperkt kunnen diversificeren. Ze hebben geld op de bank staan tegen weinig rente, maar hebben niet zoals de rijkere mensen grote posities in goud, zilver, olie of andere grondstoffen die enige bescherming bieden tegen inflatie.

Waarom financieel adviseurs zelden goud aanbevelen
Dit is vanwege een vrij simpele reden, namelijk dat er niet veel te verdienen valt aan het aanprijzen van goud en zilver. Ze verdienen vooral aan financiële producten of diensten waar een goede provisie op zit, vaak zijn dit fondsen die beleggen in aandelen en staatsobligaties. De vermogensbeheerders bij een bank zijn ook geen objectieve analisten, omdat er vaak een tegengesteld belang is. Wat goed is voor de klant is vaak minder goed voor de bank en omgekeerd.

Over nieuwe toetreders op de goudmarkt
Beleggers denken dat ze de bull market al gemist hebben als de prijs weer een paar honderd dollar is gestegen. Daardoor blijven ze terughoudend en stappen ze niet of later in. Ze begrijpen nog niet dat de huidige sprongen in prijs nog maar kleine stapjes zijn vergeleken met de grote hoeveelheid geld dat volgens Rickards nog richting goud en zilver zal stromen. Die zal de prijs pas echt doen verschuiven, in een compleet andere omvang dan we nu gewend zijn. De bull market voor goud verloopt totnogtoe heel geleidelijk en bescheiden. De laatste correctie biedt een geweldige kans om in te stappen of om posities uit te breiden.

Er ligt veel geld langs de zijlijn van vermogende beleggers (maar ook van centrale banken) die in goud en zilver willen stappen, maar deze partijen zijn zich er goed van bewust dat een grootschalige aankoop de prijs flink omhoog zal brengen. Het is te vergelijken als eb en vloed tegenover een tsunami. In het eerste geval gaat het om een veel groter volume, maar komt het zeer geleidelijk en gecontroleerd binnen. In een tsunami komt er een minder grote hoeveelheid, maar in een zeer kort tijdsbestek. Dit zet een hoge druk op de kleine goud- en zilvermarkt en kan dus een grote prijsstijging teweeg brengen. Het goud zal dan moeilijk te krijgen zijn en premies zullen toenemen.

Jim Rickards noemt als voorbeeld de strategieën van Rusland en China. Rusland koopt maandelijks goud en doet dat in relatief kleine porties van 5 tot 10 ton. China is op haar beurt geheimzinniger over haar goudaankopen, waarvan overigens wel is bekend dat veel binnenlandse productie van goud in eigen land blijft. Door de geheimzinnige strategie van China blijft de goudprijs relatief laag, lager dan wanneer ze een transparant aankoopprogramma hanteerden zoals Rusland dat doet. China weet op deze manier voor relatief lage prijzen veel goud toe te voegen aan haar reserves.

Wat is het omslagpunt dat de goudprijs zal doen exploderen?
Het is onmogelijk te voorspellen wanneer het gaat gebeuren, maar het is vrij duidelijk dat we wel die richting op gaan. Het is de reactie van beleggers en centrale banken die een dergelijk evenment in gang zetten, niet direct de gebeurtenissen in de economie zelf. De goudprijs kan heel plotseling sterk gaan stijgen, bijvoorbeeld als de inflatie een zeer hoog niveau bereikt en mensen vertrouwen verliezen in het geld. We balanceren nu tussen de krachten van deflatie en inflatie. Deflatie is het natuurlijke gevolg van een crisis, terwijl centrale banken en overheden dit actief proberen te bestrijden door kunstmatig inflatie te creëren. Als de inflatie de overhand krijgt kan het heel erg snel gaan en is ook hyperinflatie een mogelijkheid die zich kan voordoen. Volgens Rickards heeft de Federal Reserve als doelstelling om langdurig een vrij hoge inflatie te creeeren, waarmee de schuldenlast van de overheid wordt verlicht. Dit gaat ten koste van spaarders en daarom raadt Rickards mensen ook aan om een gedeelte van hun vermogen in goud en zilver te beleggen. Goud en zilver bieden immers bescherming tegen het inflatoire beleid van de centrale banken.

Jim Rickards

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo